Catrien Scheers eerste vrouwelijke voorzitter Maritieme Kring

Nieuws, Mensen
Julie Desmet
Catrien Scheers en Marc Van Peel op het jaarlijkse mosselsouper van de Maritieme Kring
Catrien Scheers en Marc Van Peel op het jaarlijkse mosselsouper van de Maritieme Kring © Michel Janssens

Gedelegeerd bestuurder bij de Fast Group Catrien Scheers volgt Marc Van Peel op als voorzitter van de Maritieme Kring Antwerpen. Ze is de eerste vrouwelijke voorzitter sinds het bestaan van de vereniging in 1972.

De Maritieme Kring is een vriendenkring van mensen op directie- en kaderniveau die actief zijn in de transport- en logistieke sector. De vereniging brengt zijn leden samen voor informele ontmoetingen, los van de dagelijkse ‘business’.

Mosselsouper

Na een jaar voorzitterschap gedurende het seizoen 2022-2023, geeft ex-havenschepen Marc Van Peel de fakkel door. “Tijdens ons jaarlijkse mosselsouper in 2022 polsten er al een aantal collega-leden of ik geen interesse had om voorzitter te worden. Ook Marc stelde mij die vraag”, vertelt Scheers. “We hebben toen de afspraak gemaakt dat als hij in 2022 voorzitter zou worden, ik hem als eerste vrouwelijke voorzitter zou opvolgen in 2023. De deal was beklonken.”

Het is nog niet zo lang dat vrouwen worden toegelaten tot de Maritieme Kring

Op de vraag waarom het zo lang heeft geduurd voor er een dame de voorzittersrol opnam, geeft Catrien een helder antwoord: “Het is nog niet zo lang dat vrouwen worden toegelaten tot de Maritieme Kring”, zegt ze. De voorbije jaren gebeurden er heel wat inspanningen voor de verjonging en vervrouwelijking van het gezelschap. “Het pad naar meer diversiteit en inclusie binnen de Maritieme Kring was al ingezet. Daar heeft Marc zeker toe bijgedragen en dat is alleen maar een goede zaak”, zegt ze.

Ze heeft er alvast zin in en heeft een duidelijke visie op de toekomst. “De Maritieme Kring is voor mij een club van gelijkgezinden”, vervolgt ze. “We kunnen alleen maar groeien in onze sector als we samen denken en samen streven naar een meer duurzame sector. Daarmee bedoel ik niet alleen schoner, maar ook inclusiever transport.”

Vanuit andere hoek

Elke maand organiseert de club een netwerkbijeenkomst rondom een gastspreker. De gastsprekers zijn niet alleen mensen actief in de transport- en logistieke sector. De eerstvolgende spreker is Jan De Beurme, viceadmiraal van de Belgische marine. “Het is ook weleens fijn om de zaken vanuit een andere hoek te bekijken. Het zal interessant zijn om van viceadmiraal De Beurme te horen wat de verbanden zijn tussen de wereld van het transport en de marine”, vertelt ze. “Ook Carmen Willems, algemeen directeur van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, is bij ons te gast.”

Stadhuis

Voor de Maritieme Kring was 2022 een jubileumjaar. In augustus dat jaar vierde de besloten businessclub – toen nog onder het voorzitterschap van Van Peel – zijn vijftigjarige bestaan met een diner in het stadhuis. Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever hief speciaal voor deze gelegenheid het glas mee.

De Maritieme Kring werd in 1972 opgericht. De club telt vandaag – samen met MKA Plus (leden op rust) – honderd leden.

Catrien Scheers eerste vrouwelijke voorzitter Maritieme Kring – Flows

Catrien Scheers eerste vrouwelijke voorzitter Maritieme Kring

Nieuws, Mensen
Julie Desmet
Catrien Scheers en Marc Van Peel op het jaarlijkse mosselsouper van de Maritieme Kring
Catrien Scheers en Marc Van Peel op het jaarlijkse mosselsouper van de Maritieme Kring © Michel Janssens

Gedelegeerd bestuurder bij de Fast Group Catrien Scheers volgt Marc Van Peel op als voorzitter van de Maritieme Kring Antwerpen. Ze is de eerste vrouwelijke voorzitter sinds het bestaan van de vereniging in 1972.

De Maritieme Kring is een vriendenkring van mensen op directie- en kaderniveau die actief zijn in de transport- en logistieke sector. De vereniging brengt zijn leden samen voor informele ontmoetingen, los van de dagelijkse ‘business’.

Mosselsouper

Na een jaar voorzitterschap gedurende het seizoen 2022-2023, geeft ex-havenschepen Marc Van Peel de fakkel door. “Tijdens ons jaarlijkse mosselsouper in 2022 polsten er al een aantal collega-leden of ik geen interesse had om voorzitter te worden. Ook Marc stelde mij die vraag”, vertelt Scheers. “We hebben toen de afspraak gemaakt dat als hij in 2022 voorzitter zou worden, ik hem als eerste vrouwelijke voorzitter zou opvolgen in 2023. De deal was beklonken.”

Het is nog niet zo lang dat vrouwen worden toegelaten tot de Maritieme Kring

Op de vraag waarom het zo lang heeft geduurd voor er een dame de voorzittersrol opnam, geeft Catrien een helder antwoord: “Het is nog niet zo lang dat vrouwen worden toegelaten tot de Maritieme Kring”, zegt ze. De voorbije jaren gebeurden er heel wat inspanningen voor de verjonging en vervrouwelijking van het gezelschap. “Het pad naar meer diversiteit en inclusie binnen de Maritieme Kring was al ingezet. Daar heeft Marc zeker toe bijgedragen en dat is alleen maar een goede zaak”, zegt ze.

Ze heeft er alvast zin in en heeft een duidelijke visie op de toekomst. “De Maritieme Kring is voor mij een club van gelijkgezinden”, vervolgt ze. “We kunnen alleen maar groeien in onze sector als we samen denken en samen streven naar een meer duurzame sector. Daarmee bedoel ik niet alleen schoner, maar ook inclusiever transport.”

Vanuit andere hoek

Elke maand organiseert de club een netwerkbijeenkomst rondom een gastspreker. De gastsprekers zijn niet alleen mensen actief in de transport- en logistieke sector. De eerstvolgende spreker is Jan De Beurme, viceadmiraal van de Belgische marine. “Het is ook weleens fijn om de zaken vanuit een andere hoek te bekijken. Het zal interessant zijn om van viceadmiraal De Beurme te horen wat de verbanden zijn tussen de wereld van het transport en de marine”, vertelt ze. “Ook Carmen Willems, algemeen directeur van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, is bij ons te gast.”

Stadhuis

Voor de Maritieme Kring was 2022 een jubileumjaar. In augustus dat jaar vierde de besloten businessclub – toen nog onder het voorzitterschap van Van Peel – zijn vijftigjarige bestaan met een diner in het stadhuis. Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever hief speciaal voor deze gelegenheid het glas mee.

De Maritieme Kring werd in 1972 opgericht. De club telt vandaag – samen met MKA Plus (leden op rust) – honderd leden.