Meldingen frauduleuze praktijken stromen binnen bij FORWARD Belgium

Nieuws, Mensen
Julie Desmet
Olivier Schoenmaeckers
Olivier Schoenmaeckers © Bart Timperman

Nadat Flows het nieuws bekendmaakte dat er drie Antwerpse expeditiebedrijven het slachtoffer zijn geworden van oneerlijke handelspraktijken, stroomden er al een tiental meldingen bij FORWARD Belgium binnen.

Op drie weken tijd werd al zeker drie Antwerpse expeditiebedrijven via slinkse wegen 1,2 miljoen euro afhandig gemaakt. Het parket van Antwerpen bevestigde dat een van de betreffende expeditiebedrijven vorige week klacht met burgerlijke partijstelling heeft ingediend en dat er een onderzoek wordt opgestart.

Tiental meldingen

Naar aanleiding van het artikel dat op dinsdag 22 augustus verscheen in Flows, stromen de reacties bij de expediteursorganisatie FORWARD Belgium binnen. De meldingen komen zowel uit Antwerpse als Nederlandse expeditiekringen. “In totaal hebben al een tiental bedrijven zich gemeld die ook benaderd geweest zijn. Het gaat zowel om gedupeerden als leden die niet op de verdachte mails zijn ingegaan, maar wel dezelfde werkmethode en opgegeven parameters herkennen. Een bedrijf heeft na kennisneming van het nieuws in Flows nog net op tijd luchtvrachtzendingen kunnen blokkeren”, zegt FORWARD-directeur Olivier Schoenmaeckers.

Spookbedrijf

De meldingen gaan telkens over dezelfde verdachte partij. De firma in kwestie, die omwille van privacyredenen en in het belang van het strafrechtelijk onderzoek, niet bij naam  genoemd kan worden, heeft een kantoor op de Noorderlaan in Antwerpen. “Het bedrijf heeft een professionele website, maar er is niemand bereikbaar. Het telefoonnummer op de website blijkt niet in gebruik”, zegt hij. “Ik vraag me af of deze firma zelf slachtoffer is geworden van identiteitsfraude of het effectief malafide is en het om een spookbedrijf gaat.”

Shoppen

FORWARD Belgium vestigt nogmaals de aandacht op het FORWARD anoniem meldpunt voor verdachte situaties of zendingen en stuurde dezelfde dag van de Flows-publicatie een intern bericht naar haar leden uit. “Onze sector wordt jammer genoeg regelmatig geconfronteerd met frauduleuze handel. Logistieke dienstverleners worden niet alleen misbruikt om criminele goederen binnen te smokkelen, maar ook fiscale fraude, namaak, handel in afval, dossiers van onderwaardering enzovoort komen regelmatig voor”, meldde FORWARD Belgium. “Gelet op de vindingrijkheid van criminele organisaties is het als logistiek dienstverlener niet eenvoudig om verdachte zendingen op te merken. We stellen bovendien vast dat deze malafide bedrijven vaak ‘shoppen’ onder de verschillende logistieke dienstverleners tot ze een slachtoffer vinden.”

Risicoanalyse

“De informatie die gemeld kan worden via het meldpunt, moet de bedrijven in staat stellen om een betere interne risicoanalyse te maken bij het aanvaarden van een klant en/of zending (import/export, land van origine/bestemming, type goederen)”, benadrukt FORWARD. “Aangesloten bedrijven worden hiervan op de hoogte gehouden binnen dit besloten netwerk. De informatie wordt niet gedeeld met externe partijen.”

Volgende stappen

FORWARD Belgium verzamelt alle reacties en overweegt om met de getroffen partijen, indien interesse, om de tafel te zitten. “De meeste bedrijven willen dit op een discrete manier afhandelen en hebben al advocaten ingehuurd. We bekijken de optie om alle informatie te bundelen in één dossier”, zegt hij.

Meldpunt

Indien u melding wilt maken van een verdachte zending en wenst deel te nemen aan dit besloten netwerk, gelieve uw firmanaam en één contactpersoon binnen uw bedrijf door te geven aan ines@forwardbelgium.be.

Indien u niet wenst deel te nemen aan het netwerk, maar een melding van een verdachte zending wil doen, mag u dat doorgeven aan caroline@forwardbelgium.be.

Meldingen frauduleuze praktijken stromen binnen bij FORWARD Belgium – Flows

Meldingen frauduleuze praktijken stromen binnen bij FORWARD Belgium

Nieuws, Mensen
Julie Desmet
Olivier Schoenmaeckers
Olivier Schoenmaeckers © Bart Timperman

Nadat Flows het nieuws bekendmaakte dat er drie Antwerpse expeditiebedrijven het slachtoffer zijn geworden van oneerlijke handelspraktijken, stroomden er al een tiental meldingen bij FORWARD Belgium binnen.

Op drie weken tijd werd al zeker drie Antwerpse expeditiebedrijven via slinkse wegen 1,2 miljoen euro afhandig gemaakt. Het parket van Antwerpen bevestigde dat een van de betreffende expeditiebedrijven vorige week klacht met burgerlijke partijstelling heeft ingediend en dat er een onderzoek wordt opgestart.

Tiental meldingen

Naar aanleiding van het artikel dat op dinsdag 22 augustus verscheen in Flows, stromen de reacties bij de expediteursorganisatie FORWARD Belgium binnen. De meldingen komen zowel uit Antwerpse als Nederlandse expeditiekringen. “In totaal hebben al een tiental bedrijven zich gemeld die ook benaderd geweest zijn. Het gaat zowel om gedupeerden als leden die niet op de verdachte mails zijn ingegaan, maar wel dezelfde werkmethode en opgegeven parameters herkennen. Een bedrijf heeft na kennisneming van het nieuws in Flows nog net op tijd luchtvrachtzendingen kunnen blokkeren”, zegt FORWARD-directeur Olivier Schoenmaeckers.

Spookbedrijf

De meldingen gaan telkens over dezelfde verdachte partij. De firma in kwestie, die omwille van privacyredenen en in het belang van het strafrechtelijk onderzoek, niet bij naam  genoemd kan worden, heeft een kantoor op de Noorderlaan in Antwerpen. “Het bedrijf heeft een professionele website, maar er is niemand bereikbaar. Het telefoonnummer op de website blijkt niet in gebruik”, zegt hij. “Ik vraag me af of deze firma zelf slachtoffer is geworden van identiteitsfraude of het effectief malafide is en het om een spookbedrijf gaat.”

Shoppen

FORWARD Belgium vestigt nogmaals de aandacht op het FORWARD anoniem meldpunt voor verdachte situaties of zendingen en stuurde dezelfde dag van de Flows-publicatie een intern bericht naar haar leden uit. “Onze sector wordt jammer genoeg regelmatig geconfronteerd met frauduleuze handel. Logistieke dienstverleners worden niet alleen misbruikt om criminele goederen binnen te smokkelen, maar ook fiscale fraude, namaak, handel in afval, dossiers van onderwaardering enzovoort komen regelmatig voor”, meldde FORWARD Belgium. “Gelet op de vindingrijkheid van criminele organisaties is het als logistiek dienstverlener niet eenvoudig om verdachte zendingen op te merken. We stellen bovendien vast dat deze malafide bedrijven vaak ‘shoppen’ onder de verschillende logistieke dienstverleners tot ze een slachtoffer vinden.”

Risicoanalyse

“De informatie die gemeld kan worden via het meldpunt, moet de bedrijven in staat stellen om een betere interne risicoanalyse te maken bij het aanvaarden van een klant en/of zending (import/export, land van origine/bestemming, type goederen)”, benadrukt FORWARD. “Aangesloten bedrijven worden hiervan op de hoogte gehouden binnen dit besloten netwerk. De informatie wordt niet gedeeld met externe partijen.”

Volgende stappen

FORWARD Belgium verzamelt alle reacties en overweegt om met de getroffen partijen, indien interesse, om de tafel te zitten. “De meeste bedrijven willen dit op een discrete manier afhandelen en hebben al advocaten ingehuurd. We bekijken de optie om alle informatie te bundelen in één dossier”, zegt hij.

Meldpunt

Indien u melding wilt maken van een verdachte zending en wenst deel te nemen aan dit besloten netwerk, gelieve uw firmanaam en één contactpersoon binnen uw bedrijf door te geven aan ines@forwardbelgium.be.

Indien u niet wenst deel te nemen aan het netwerk, maar een melding van een verdachte zending wil doen, mag u dat doorgeven aan caroline@forwardbelgium.be.