Magazijnrobotica: stow Robotics stoomt jeugd klaar op campus Lokeren

Nieuws, Mensen
Yannick De Spiegeleir
De leerlingen van het OLV Pulhof mogen samen met hun coach Anthony naar het WK Robotica in Dallas.
Bezoek school aan campus stow Robotics © Yannick De Spiegeleir

Een delegatie scholieren uit Berchem, gekwalificeerd voor het WK Robotica in Dallas, bracht onlangs een bezoek aan de nieuwe campus van stow Robotics in Lokeren. De specialist in magazijnrobotica wil zo de jeugd warm maken voor de sector.

De zes leerlingen van OLV Pulhof ‘verdienden’ hun bezoek dankzij hun kwalificatie voor het Wereldkampioenschap Robotica in Dallas dat rond dezer tijd plaatsvindt. Het is de eerste keer dat een Belgisch team naar het WK mag.

Voor stow Robotics was de komst van de studenten een ideale gelegenheid om zijn activiteiten eens te laten zien. “We zijn op deze site in Lokeren nog maar pas gestart. We hebben onze intrek al genomen in de kantoren, maar de echte opening van onze campus volgt dit najaar. Maar intussen zitten we niet stil”, zegt Stefan Pieters, CEO van stow Robotics.

Na het sluiten van de drukkerij van DPG Media in Lokeren verwierf logistieke vastgoedspecialist WDP in 2021 het gebouw van dat bedrijf. Stow, met hoofdzetel in het West-Vlaamse Spiere-Helkijn, wordt nu de nieuwe gebruiker van de site vlakbij de E17. In de logistieke wereld is stow een wereldspeler op het vlak van industriële rekken voor magazijnen, met klanten als Amazon, IKEA en Zalando. In 2020 haalde het bedrijf nog de titel ‘Onderneming van het jaar’ binnen.

Eind 2021 richtte het met stow Robotics een aparte afdeling op voor geautomatiseerde en gerobotiseerde magazijnoplossingen. Nu e-commerce populairder dan ooit is, hebben steeds meer bedrijven nood aan grote magazijnen met geautomatiseerde systemen. Met de opening van zijn campus in Lokeren wil het West-Vlaamse bedrijf op die evolutie inspelen.
Stefan Pieters, CEO van Stow Robotics
Stefan Pieters

Triggeren

“Scholen die STEM-richtingen aanbieden, zijn hier altijd welkom. Want we willen jongens en meisjes uiteraard triggeren om later ook verder in deze richting te studeren. Want net als veel andere bedrijven zijn wij op zoek naar nieuwe collega’s. We tellen nu al driehonderd medewerkers, maar we werven maandelijks nog altijd zo’n tiental mensen aan. Daarom zetten we graag onze schouders onder het buitenlandse avontuur van deze leerlingen. We hopen sommigen onder hen misschien over tien jaar opnieuw te ontmoeten.”

Het WK Robotica in Dallas wordt georganiseerd door VEX Robotics. Over heel de wereld namen er dit jaar 18.000 teams deel. “Onze leerlingen leren samenwerken, tactieken bedenken, hun creativiteit gebruiken en programmeren. Er komt ook fysica en wiskunde bij kijken. Tijdens de kampioenschappen wordt hun communicatie getest als ze moeten samenwerken in andere talen”, zegt Anthony Coppens, coach van het team van OLV Pulhof.

LEES OOK