Dirk Thyssen na 45 jaar PSA Antwerp naar Mediwet

Nieuws, Mensen
Julie Desmet
Dirk Thyssen
Dirk Thyssen © Dirk Thyssen

Na ruim 45 jaar bij terminaloperator PSA Antwerp, ondersteunt Dirk Thyssen sinds 1 september 2022 als erkend bemiddelaar in arbeidsrelaties, klanten van Mediwet. “Al in de lagere school wou ik mensen dichter bij elkaar brengen”, zegt hij.

Dirk Thyssen (67) groeide in de jaren zeventig op als bakkerszoon in Sint-Gillis-Waas. “Ik was op leercontract bij mijn vader en ben een gediplomeerd bakker. Ik maak mijn bladerdeeg nog altijd zelf en stookte de eerste drie jaar van mijn loopbaan de oven nog met kolen”, grapt hij. “Ik ben heel nieuws- en leergierig. Toen ik 21 jaar oud was, ben ik bij General Motors (GM) – dat toen een contract had met het toenmalige Hessenatie – in Antwerpen terechtgekomen.”

General Motors

“Hessenatie laadde al de wagens van GM op de treinen”, gaat hij verder. “Ik was er als arbeider aan de slag en groeide door tot ploegbaas. Toen ik stilletjesaan het vertrouwen kreeg van het bedrijf, werd ik erkend als havenarbeider en mocht ik als markeerder aan de slag. Ik laadde en loste trucks en binnenschepen en groeide door tot assistent-chef-markeerder. In 1994 vroeg het toenmalige management van het logistiek dochterbedrijf Hessenatie Logistics me om als operationeel verantwoordelijke aan de slag te gaan. Ik heb die kans met beide handen gegrepen en was warehousemanager van een loods aan de Noorderlaan die exclusief werd uitgebaat voor de behandeling van Dupont de Nemours-lading. Ik was ook verantwoordelijk voor de magazijnen in Kampenhout en Boom.”

Global champion

In 1997 keerde hij terug naar het moederbedrijf Hessenatie en startte hij als manager dispatch. Als diensthoofd was hij verantwoordelijk voor de dagelijkse planning van de havenarbeiders. Dat deed tot zijn pensioen. In totaal werkte hij maar liefst 46 jaar voor de groep. “Ik heb in die vele jaren mooie dingen mogen meemaken: de evolutie van stukgoed naar containers, van cash uitbetaald loon naar elektronisch, de afzet van live naar elektronisch en niet te vergeten, de evolutie van een bedrijf met veertig natiebazen naar een entiteit van een ‘global champion’, PSA, met tussenin twee fusies: Hessenatie-Gylsen en Hesse-Noord Natie.” (na de fusie van CMB-dochter Hessenatie en Noord Natie, werd ‘Hesse-Noord Natie’ overgenomen door containerbehandelaar PSA en staat het bedrijf vandaag bekend als PSA Antwerp, red.)

Vertrouwenspersoon

“We zijn gestart met zo’n honderdtal straddlecarrierchauffeurs vast in dienst te nemen. Vandaag worden er bij PSA Antwerp maar liefst 2.100 havenarbeiders ingepland”, gaat hij verder. “Ik heb er een hele mooie carrière mogen uitbouwen en was sinds 2002, naast mijn functie als manager dispatch, ook actief als bemiddelaar of ‘vertrouwenspersoon’ binnen het bedrijf”, vertelt hij. Zijn aanstelling volgde in de nasleep van de nieuwe wet op geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk, die sinds 1 juli 2002 van kracht is gegaan op voorstel van voormalig minister van Justitie Laurette Onkelinx.

Verbinden

“Ik voelde me geroepen omdat ik mensen altijd heb kunnen verbinden”, vertelt hij. “Van in de lagere school nam ik het al op voor gepeste kinderen.”

“Ik ben PSA enorm dankbaar voor de tijd en ruimte die ik heb gekregen om me verder te ontwikkelen. Als bemiddelaar kwam ik heel wat tegen: economische crisissen, feestelijkheden, maar ook menselijke drama’s onderweg”, gaat hij verder. “Ik heb arbeidsongevallen en overlijdens meegemaakt. De laatste jaren waren door de coronacrisis trouwens ook niet eenvoudig. Ik heb veel tijd besteed aan de opvang van mensen door burn-outs of familiale moeilijkheden. Als mensen je dan persoonlijk komen bedanken omdat je hen een andere kijk op het leven hebt gegeven en ze weer positief in het leven staan, doet dat enorm veel plezier.”

Mediwet ook in haven

Toen Thyssen 64 jaar oud was, volgde hij een opleiding bij MEDIV om erkend bemiddelaar in arbeidsrelaties en sociale zekerheid bij FOD Justitie te worden. Op 1 september 2022 nam hij een nieuwe uitdaging aan als psychosociaal medewerker/erkend bemiddelaar in sociale zaken bij Mediwet vzw, een door de overheid erkende Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk. Mediwet is ook actief in de haven.

Graag zien

“Stilzitten doet zeer bij mij en ik wens nog graag een tijdje actief te blijven. Op de eerste plaats ben ik bij Mediwet aan de slag gegaan omdat ik de havengemeenschap ook echt graag zie”, vertelt hij. “Niet alle conflicten kunnen worden opgelost, maar we doen altijd ons best om vanuit een neutrale betrokkenheid beide partijen te helpen en samen een oplossing te vinden voor hun problematiek. We bieden een luisterend oor en advies voor al wie daar nood aan heeft.”

Dirk Thyssen na 45 jaar PSA Antwerp naar Mediwet – Flows

Dirk Thyssen na 45 jaar PSA Antwerp naar Mediwet

Nieuws, Mensen
Julie Desmet
Dirk Thyssen
Dirk Thyssen © Dirk Thyssen

Na ruim 45 jaar bij terminaloperator PSA Antwerp, ondersteunt Dirk Thyssen sinds 1 september 2022 als erkend bemiddelaar in arbeidsrelaties, klanten van Mediwet. “Al in de lagere school wou ik mensen dichter bij elkaar brengen”, zegt hij.

Dirk Thyssen (67) groeide in de jaren zeventig op als bakkerszoon in Sint-Gillis-Waas. “Ik was op leercontract bij mijn vader en ben een gediplomeerd bakker. Ik maak mijn bladerdeeg nog altijd zelf en stookte de eerste drie jaar van mijn loopbaan de oven nog met kolen”, grapt hij. “Ik ben heel nieuws- en leergierig. Toen ik 21 jaar oud was, ben ik bij General Motors (GM) – dat toen een contract had met het toenmalige Hessenatie – in Antwerpen terechtgekomen.”

General Motors

“Hessenatie laadde al de wagens van GM op de treinen”, gaat hij verder. “Ik was er als arbeider aan de slag en groeide door tot ploegbaas. Toen ik stilletjesaan het vertrouwen kreeg van het bedrijf, werd ik erkend als havenarbeider en mocht ik als markeerder aan de slag. Ik laadde en loste trucks en binnenschepen en groeide door tot assistent-chef-markeerder. In 1994 vroeg het toenmalige management van het logistiek dochterbedrijf Hessenatie Logistics me om als operationeel verantwoordelijke aan de slag te gaan. Ik heb die kans met beide handen gegrepen en was warehousemanager van een loods aan de Noorderlaan die exclusief werd uitgebaat voor de behandeling van Dupont de Nemours-lading. Ik was ook verantwoordelijk voor de magazijnen in Kampenhout en Boom.”

Global champion

In 1997 keerde hij terug naar het moederbedrijf Hessenatie en startte hij als manager dispatch. Als diensthoofd was hij verantwoordelijk voor de dagelijkse planning van de havenarbeiders. Dat deed tot zijn pensioen. In totaal werkte hij maar liefst 46 jaar voor de groep. “Ik heb in die vele jaren mooie dingen mogen meemaken: de evolutie van stukgoed naar containers, van cash uitbetaald loon naar elektronisch, de afzet van live naar elektronisch en niet te vergeten, de evolutie van een bedrijf met veertig natiebazen naar een entiteit van een ‘global champion’, PSA, met tussenin twee fusies: Hessenatie-Gylsen en Hesse-Noord Natie.” (na de fusie van CMB-dochter Hessenatie en Noord Natie, werd ‘Hesse-Noord Natie’ overgenomen door containerbehandelaar PSA en staat het bedrijf vandaag bekend als PSA Antwerp, red.)

Vertrouwenspersoon

“We zijn gestart met zo’n honderdtal straddlecarrierchauffeurs vast in dienst te nemen. Vandaag worden er bij PSA Antwerp maar liefst 2.100 havenarbeiders ingepland”, gaat hij verder. “Ik heb er een hele mooie carrière mogen uitbouwen en was sinds 2002, naast mijn functie als manager dispatch, ook actief als bemiddelaar of ‘vertrouwenspersoon’ binnen het bedrijf”, vertelt hij. Zijn aanstelling volgde in de nasleep van de nieuwe wet op geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk, die sinds 1 juli 2002 van kracht is gegaan op voorstel van voormalig minister van Justitie Laurette Onkelinx.

Verbinden

“Ik voelde me geroepen omdat ik mensen altijd heb kunnen verbinden”, vertelt hij. “Van in de lagere school nam ik het al op voor gepeste kinderen.”

“Ik ben PSA enorm dankbaar voor de tijd en ruimte die ik heb gekregen om me verder te ontwikkelen. Als bemiddelaar kwam ik heel wat tegen: economische crisissen, feestelijkheden, maar ook menselijke drama’s onderweg”, gaat hij verder. “Ik heb arbeidsongevallen en overlijdens meegemaakt. De laatste jaren waren door de coronacrisis trouwens ook niet eenvoudig. Ik heb veel tijd besteed aan de opvang van mensen door burn-outs of familiale moeilijkheden. Als mensen je dan persoonlijk komen bedanken omdat je hen een andere kijk op het leven hebt gegeven en ze weer positief in het leven staan, doet dat enorm veel plezier.”

Mediwet ook in haven

Toen Thyssen 64 jaar oud was, volgde hij een opleiding bij MEDIV om erkend bemiddelaar in arbeidsrelaties en sociale zekerheid bij FOD Justitie te worden. Op 1 september 2022 nam hij een nieuwe uitdaging aan als psychosociaal medewerker/erkend bemiddelaar in sociale zaken bij Mediwet vzw, een door de overheid erkende Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk. Mediwet is ook actief in de haven.

Graag zien

“Stilzitten doet zeer bij mij en ik wens nog graag een tijdje actief te blijven. Op de eerste plaats ben ik bij Mediwet aan de slag gegaan omdat ik de havengemeenschap ook echt graag zie”, vertelt hij. “Niet alle conflicten kunnen worden opgelost, maar we doen altijd ons best om vanuit een neutrale betrokkenheid beide partijen te helpen en samen een oplossing te vinden voor hun problematiek. We bieden een luisterend oor en advies voor al wie daar nood aan heeft.”