Francis Huijbrechts (douanemuseum) toont wat andere musea niet mogen

Nieuws, Mensen
Michiel Leen
Eerste bezoekers van het Douanemuseum bij heropening op 1 oktober
Eerste bezoekers van het Douanemuseum bij heropening op 1 oktober © Francis Huijbrechts

Het Nationaal Museum van Douane en Accijnzen (D&A) ontving vrijdagmiddag de eerste bezoekers sinds het begin van de pandemie. Conservator Francis Huijbrechts is blij ze te verwelkomen. “Wij tonen zaken die andere musea zelfs niet mogen bezitten.”

Het D&A-museum bevindt zich in het ‘Noordster’-complex van FOD Financiën in Antwerpen. Tijdens de covidpandemie was het gesloten voor bezoekers, maar op vrijdag kwamen de eerste scholengroepen er opnieuw over de vloer. Tot groot genoegen van conservator Francis Huijbrechts. “In tegenstelling tot vroeger vragen we groepen en individuele bezoekers nu om hun bezoek te reserveren, maar verder blijft de filosofie van het museum dezelfde. Ons doel is vooral educatief: we ontvangen groepen uit middelbare scholen, maar ook uit logistieke opleidingen in het hoger onderwijs, of collega’s in opleiding. Regelmatig komen er buitenlandse delegaties over de vloer en daar steken wij zelf wel wat van op.” 

Fraude

De permanente tentoonstelling omvat vier kernthema’s: de administratie in heden en verleden, goederenstromen, de bewaking van de grenzen en fraude. “Vooral van die laatste sectie denken veel mensen nog iets te kunnen leren. Maar een truc die in het museum staat, daarvan mag je wel verwachten dat de douane hem al lang kent”, lacht Huijbrechts.  

Unieke stukken 

Daarnaast worden regelmatig thematentoonstellingen uitgewerkt, bijvoorbeeld recent over de moeilijke inzet van de douane tijdens de Eerste Wereldoorlog. “Sommige douaniers werden toen overigens zelf smokkelaars: ze hielpen oorlogsvrijwilligers en militaire informatie de grenzen van het bezette gebied passeren”, zegt Huijbrechts. Het museum kan putten uit een depot van zo’n twintigduizend objecten. “Die zijn doorgaans eigendom van de staat of komen voort uit inbeslagnames. Daardoor kunnen wij zaken tonen die andere musea zelfs niet mogen bezitten, zoals in beslag genomen ivoor.” 

Alle praktische info vindt u op www.nationaaldouanemuseum.org. 

Michiel Leen