Zomer – Passie van Guy Pasmans (MPL): Porsches en vintage BMW-motoren

Nieuws, Mensen
Michiel Leen
Guy Pasmans met een van zijn BMW-motoren. Op de achtergrond de Porsche 911 RS uit 1974
Guy Pasmans met een van zijn BMW-motoren. Op de achtergrond de Porsche 911 RS uit 1974 © GP Antwerp

Vandaag sluiten we onze zomerreeks af. Veel leesplezier met het laatste verhaal: Guy Pasmans (Manuport Logistics) over zijn liefde voor Porsches en unieke BMW-motoren.

Wie al eens in de Manuport Lounge is geweest, heeft ze vast al zien staan: de vintage BMW-motoren uit de collectie van Guy Pasmans. Guy is al zijn hele leven een auto- en motorfanaat. “Op mijn zestien-zeventien jaar zat ik al aan auto’s te sleutelen”, blikt Guy terug. “De eerste wagen die ik opknapte, was een Volkswagen Kever uit 1964. Ik voorzag hem onder andere van een surfplank op het dak. “Be Different” was toen al mijn motto. Later restaureerde ik ook een zeldzame Kever uit 1954. Die heb ik verkocht toen er een huis kwam en toen ik aan kinderen begon. Van die verkoop heb ik wel spijt, maar ik heb de wagen later niet meer teruggevonden.”

Van Volkswagen naar Porsche

Van de Volkswagens schakelde Guy later over naar Porsche. Het begin van een levenslange passie. “Mijn favoriet moet toch de 911 RS uit 1974 zijn. De wagen komt uit Italië en heeft intussen 380.000 kilometer gereden. Die wagen is een echt familiestuk. Ik heb er al enkele malen de Tour Amical mee gereden en heb er grote tochten doorheen heel Europa mee gedaan. Een wagen met pedigree, ik ben er erg aan gehecht.”

Maar daar blijft het niet bij. Guy heeft ook een van de eerste Porschemodellen in huis: een 356 cabrio uit de zogenaamde Pre-A-serie. “Daarvan rijden er in België geen tien rond.” Daarnaast heeft Guy nog de beschikking over een 356 S, een 964 cabrio en een recentere GT3 RS.

Erin passen

Is dat geen dure hobby, Porsches verzamelen? Dat valt volgens Guy best mee. “De collectie is doorheen de jaren opgebouwd. Je koopt en verkoopt al eens een wagen, je onderhandelt, en zo wordt het langzaamaan een uitgebreid geheel.” De passie voor Porsche heeft overigens ook een praktische kant. “Ik ben vrij lang en in veel andere sportwagens pas ik niet”, lacht Guy. De collectie valt te bewonderen via het Instagramaccount GP Antwerp (https://www.instagram.com/gpantwerp/)

Sleutelen

De wagens dienen om mee te rijden. Guy neemt ze regelmatig de weg en het circuit op. “Het Belgische snertweer speelt soms parten. Na een tochtje ben je al eens een halve dag bezig om de wagen weer schoon te krijgen.”

Sleutelen aan wagens leerde Guy al doende van vrienden die van beroep met wagens bezig zijn. “Zelf aan de wagens werken doe ik vandaag minder, ook omdat het een erg drukke periode is op het werk. Maar het gebeurt dat ik in de weekends of na de werkdag bij de garage ga kijken hoe het met de werkzaamheden staat.”

Veel bekijks met motorfiets

De laatste jaren is Guy evenwel vooral met vintage motorfietsen bezig. “Ik rij al sinds mijn tienerjaren met de motor en ben vrij snel mijn eigen ontwerpen gaan bouwen. Dat doe ik vandaag nog, samen met een Nederlandse partner. De meeste projecten heb ik bijgehouden, ze worden soms ook tentoongesteld bij BMW-concessiehouders. Zo’n project geeft veel voldoening. Met zo’n opvallende motorfiets heb je meteen veel bekijks.”

Guy zou de motorencollectie graag uitbreiden met een klassieke BMW-motor uit de jaren voor de Tweede Wereldoorlog. “Ik kan me voorstellen dat ik van de auto’s uiteindelijk enkel de toppers overhoud, zoals die RS. De kinderen hebben de microbe intussen ook te pakken, dus de liefde voor auto’s is echt een familiegebeuren geworden. Maar momenteel ligt de focus vooral op de motorencollectie.”

Michiel Leen