Twee jonge scheepsspotters bereiken meer dan tweeduizend volgers

Nieuws, Mensen
Roel Jacobus
Scheepsspotters Ilano Coppens en Robbie Lagast
Scheepsspotters Ilano Coppens en Robbie Lagast © RJ

Op de sociale media scoort het jonge duo Ilano Coppens en Robbie Lagast duizenden duimpjes met hun dagelijkse scheepsfoto’s uit Zeebrugge. Over hun beroepskeuze moeten ze niet lang nadenken: allebei willen ze later bootman worden.

Zon, wind, regen of sneeuw … Ilano Coppens (12 – links op foto) en Robbie Lagast (16) laten zich door niks afschrikken. Elke dag zie je ze met hun fototoestellen rond de dokken en de Pierre Vandammesluis in Zeebrugge. “Op elk vrij moment gaan we naar de haven. Tijdens de examens was dat een beetje minder maar nu zijn we heel blij met de verlengde Paasvakantie.”

De twee Zeebrugse jongens hebben de zee in het bloed. Robbies papa Freddy Lagast is visser op de ‘Mare Nostrum’ en Ilano’s vader Gino Coppens is bij de bootmannen die de schepen aan de kade vastleggen. Ze zijn al lang vrienden en lopen beiden school in het VTI Zeebrugge. Robbie zit er in het vierde jaar Bouw en Ilano volgt het eerste jaar STEM-technieken, dat is een combinatie van wetenschap, technologie, ontwerp en toegepaste wiskunde.

Toeterend autoschip

“Onze school heeft een richting voor vrachtwagenchauffeur, waardoor veel van onze medeleerlingen truckspotters zijn. Maar wij volgen als enigen de scheepvaart op de voet.  Een van onze favoriete plaatsen is de zeezijde van de Pierre Vandammesluis. Daar zie je zowel de sluis als de hele voorhaven tot aan de zee. Om te weten wanneer en welke schepen er op komst zijn, mag ik van mijn papa naar de sluisplanning kijken”, zegt Ilano.

“Onlangs schrok ik me daar rot toen een autoschip plots megaluid toeterde”, lacht Robbie. “We gaan ook graag naar het einde van de Kiwiweg aan het Verbindingsdok. Daar heb je rondom een uitzicht over bijna de hele achterhaven. Overal waar je er kijkt, zie je alleen water en goederen die klaarstaan om op de boten geladen te worden.”

Telelens helpt

Dagelijks delen ze tientallen beelden op hun pagina ‘Hobby Spotters Zeebrugge’ en in de Facebookgroep ‘Zeebrugge vandaag’, die al meer dan tweeduizend leden telt. Robbie is er intussen twee jaar mee bezig: “Op reis nam ik graag foto’s en dat ben ik ook thuis blijven doen. Ik startte met een kleine zaktoestelletje en schakelde intussen over naar een groter toestel met een telelens. De foto’s werden beter van kwaliteit en ik kan de schepen al van ver in beeld krijgen.”

“Bij mij ging het juist op dezelfde manier. Ik ben er pas in december mee begonnen. We hebben geen lessen fotografie, we laten ons verrassen door wat we zien. We proberen voortdurend beter te worden door het zo veel mogelijk te doen”, zegt Ilano.

Prachtige job

Over hun latere beroepskeuze zijn ze eensgezind: “We zien het allebei helemaal zitten om bootman te worden. Het moet een prachtige job zijn om de schepen te helpen aanmeren en losgooien. Als hobby zouden we graag met een klein bootje op zee gaan vissen.”

En welk is hun favoriete schip? “Af en toe komt een uitzonderlijk mooi schip langs: de nieuwe ‘Tannhauser’ van Wallenius Wilhelmsen. Die ziet er indrukwekkend uit en is prachtig geschilderd. Maar ook de grote lng-tankers zijn spectaculair”, klinkt het in koor.

Roel Jacobus