Kilian Houdenaert: “Van Defensie naar boodschappendienst AH België”

Nieuws, Mensen
Philippe Van Dooren
Kilian Houdenaert
Kilian Houdenaert © Kilian Houdenaert

Kilian Houdenaert is benoemd tot business unit manager België van de Nederlandse Cornelissen Groep. Hij is er belast met de uitrol van de boodschappendienst van Albert Heijn in ons land. Zijn logistiek parcours begon negen jaar geleden bij Defensie.

Cornelissen Groep uit Nijmegen is actief in transport en logistiek voor onder meer de retailsector, met klanten als Albert Heijn, Jumbo en Kruidvat. Vorig jaar startte het bedrijf een nieuwe businessunit, Cornelissen@Home. Die richt zich op leveringen aan huis van levensmiddelen en zorgartikelen. De eerste hub voor die nieuwe bezorgdienst voor Albert Heijn werd opmerkelijk genoeg in Turnhout opgestart. Pas nadien ging Cornelissen voor ‘Albert Heijn aan huis’ ook in Nederland aan de slag. Inmiddels is in Boom een tweede hub in België geopend.

Defensie

Dat Kilian Houdenaert aan het hoofd zou staan van die businessunit in België, stond niet in de sterren geschreven. Na zijn secundair onderwijs startte hij in 2012 als onderofficier bij het Belgische leger. “Vrij snel heb ik gekozen voor transport en logistiek, omdat die sectoren me fascineren en ik toen al inzag dat er toekomst in zit. Zo werd ik in 2014 transportplanner voor de 10e compagnie Transport binnen het 29e bataljon Logistiek in Grobbendonk”, legt hij uit. Hoofdzakelijk organiseerde ik de bewegingen van materieel bij manoeuvres in het buitenland.”

Twee jaar later ging Houdenaert aan de slag als Logistics Project Coordinator bij de eenheid SeaLift in Antwerpen en Gent. Binnen de Movement Control Group faciliteerde hij de transporten voor de troepen in het buitenland. “Het was een zeer leerrijke en boeiende tijd. Ik begeleidde de praktische organisatie van transporten van bijvoorbeeld België naar Spanje maar ook de bevoorrading van de troepen in onder meer Afrika. Hiervoor werkte ik nauw samen met de mensen van (toen) Grimaldi. Het was geen gemakkelijke taak, niet alleen omdat er veel douanewerk aan te pas kwam, maar ook omdat het vaak ging om gevaarlijke en explosieve goederen en er dus ook kennis nodig was van de specifieke IATA- en IMDG-documenten (documenten van de International Air Transport Association en de International Maritime Dangerous Goods Code, red.)”, legt hij uit.

Consulent supplychain

Toch zag Houdenaert in dat zijn ambities groter waren dan die welke Defensie kon bieden. “Daarom haalde ik in avondonderwijs een graduaat logistiek, transport en mobiliteit en stapte ik in het burgerlijke leven als consulent supplychain bij JooS Consulting in Niel”, zegt hij. Hij werkte er projecten uit voor Duracell (batterijen), Huntsman (chemie) en Alcon Laboratories in Puurs (farma).

Cornelissen@Home

“Bij Alcon kwam ik regelmatig in contact met mensen van de Cornelissen Groep. Op een zeker moment vroegen ze mij op de koffie in Nijmegen. Zij hadden iemand nodig om Cornelissen@Home in Turnhout op te starten. Ik voelde het bedrijf goed aan, omdat het familiaal is en je er een beroep kunt doen op experten. Zo werd ik er teamleader voor de eerste hub voor de boodschappendienst van Albert Heijn in België. Met de opening van de hub in Boom eerder deze maand werd ik benoemd tot business unit manager, verantwoordelijk voor de verdere uitrol van de dienst in België. Een heel mooie uitdaging die me echt aantrekt”, zegt Houdenaert, die nog maar 27 is, tot slot.

Philippe Van Dooren