Zuidnatie zwaait ‘laatste der generatie facturisten’ uit

Nieuws, Mensen
Michiel Leen
Herwig Mertens
Herwig Mertens © Zuidnatie

Na 38 jaar werken in de Antwerpse haven is Herwig Mertens met pensioen gegaan. Van de collega’s bij Zuidnatie kreeg hij nog een origineel souvenir mee. 

Met bijna vier decennia ervaring groeide Herwig Mertens uit tot een vaste waarde op de administratieve afdeling van Zuidnatie. Het bedrijf zwaaide hem uit als laatste van een generatie ‘facturisten’. 

Kuipers afhalen

Herwig kwam destijds via een omweg op de kade terecht. Na studies industrieel ingenieur was hij eerst een paar jaar aan de slag bij BASF, om in 1983 over te stappen naar de kuiperij van Seaport Terminals. Op het ritme van de verschillende overnames in de sector volgden P&O Ports, DP World en uiteindelijk Zuidnatie. “In de beginjaren was het werk breder gedefinieerd dan het puur administratieve. In de lashing-en-securing-afdeling hielp ik onder meer wagens hout lossen of haalde ik medewerkers en kuipers af op de kade. In de afgelopen jaren lag de focus meer op het bureauwerk. Tot in 1994 kwam daar overigens geen computer aan te pas.”  

Op ‘den blauwe steen’

Het goede contact met de collega’s op kantoor, maar ook met de dokwerkers en kuipers op de kade, zijn voor Herwig de reden geweest om in de haven te blijven werken. “Als ik mijn jongere collega’s op de administratieafdeling een raad mag geven: maak jezelf vertrouwd met wat er ‘op de blauwe steen’ gebeurt, hoe het eraan toegaat op de kade. In mijn beginjaren reed ik zelfs nog met mijn fiets door de dokken om aan boord de documenten door te nemen met kapiteins en stuurlui.” 

Gottwald als souvenir

Een klassiek afscheidsfeest zat er door de coronamaatregelen niet in, maar Zuidnatie bedacht Herwig met een origineel souvenir. “Nu ik met pensioen ben, heb ik veel tijd om op de zolder mijn modelspoorbaan in te richten. Het toeval wil dat CEO Paul Feys in zijn bureau een schaalmodel had staan van de Gottwaldkraan die Zuidnatie gebruikt. Dat model kreeg ik mee als souvenir.”  

Zal Herwig de haven niet een beetje missen? “Op dit moment overheerst het vakantiegevoel: eindelijk tijd om te fietsen, om op reis te gaan, de modelspoorbaan in te richten. Daarna zien we wel weer.”  

Michiel Leen

Zuidnatie zwaait ‘laatste der generatie facturisten’ uit – Flows

Zuidnatie zwaait ‘laatste der generatie facturisten’ uit

Nieuws, Mensen
Michiel Leen
Herwig Mertens
Herwig Mertens © Zuidnatie

Na 38 jaar werken in de Antwerpse haven is Herwig Mertens met pensioen gegaan. Van de collega’s bij Zuidnatie kreeg hij nog een origineel souvenir mee. 

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT 171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.