Antwerpse VR-tool checkt handigheid kraanman in 150 havens

Nieuws, Mensen
Michiel Leen
Kraanoperator
Kraanoperator © iStock/VM

Het Antwerpse Global Port Training is met de VR-tool COST actief in 150 havens. Die gaat na of aspirant-kraanmannen de nodige oog-handcoördinatie hebben voor de job. COO Lode De Bock vat in twee woorden de troeven samen: “Anoniem en objectief.”

Het Antwerpse Global Port Training (GPT) ontwikkelde een oog-handcoördinatietest die met succes wordt ingezet in de meer dan 150 verschillende havens waar het bedrijf wereldwijd actief is. Op een uur tijd vertelt het selectietoestel of de kandidaat-kraanman of de operator in spe, geschikt is voor de job. “Meer zelfs, de resultaten tonen aan welk trainingstraject gevolgd moet worden”, vertelt GPT-directeur Lode De Bock. 

Bij Global Port Training gaf men het apparaat de naam COST, wat staat voor Crane Operation Selection Test. “Maar het kan op veel meer vlakken worden ingezet dan alleen voor toekomstige kraanmannen”, maakt De Bock zich sterk. “Meer nog, ook in andere sectoren zoals de bouw en de industrie weet ik zeker dat het zijn nut kan bewijzen.” 

Geen onnodige discussie

GPT leidt mensen op over heel de wereld. Een tool als COST maakt die selectie objectief. “Zo vermijd je onnodige discussie”, zegt Lode De Bock. “De test kan mensen ook helpen om te ontdekken dat ze talent hebben voor dit soort werk. Veel mensen weten niet dat ze de juiste skills hebben om zo’n machine te bedienen. Onze test pikt hen eruit. We zullen een kandidaat ook nooit zeggen dat hij niet geschikt is voor de job. Wel kan de test aantonen dat er meer opleiding nodig is om het gewenste niveau te halen.”  

Verhoging stressniveau

De test gebeurt met twee joysticks en een 3D-video-headset aangesloten op een laptop. Gaandeweg wordt het stressniveau van de oefeningen verhoogd, zodat niet alleen de handigheid maar ook de stressbestendigheid van de deelnemers wordt getest. Bij GPT is men ervan overtuigd dat het selecteren op basis van de test, de werkgever veel geld kan besparen. “Je laat uiteindelijk niet om het even wie met dure kranen of ander kostbaar materiaal werken zonder een goede opleiding. Nog belangrijker is wellicht dat veel leed kan worden vermeden in de vorm van mogelijke arbeidsongevallen.” 

Meten is weten 

Het aloude gezegde ‘meten is weten’ is honderd procent van toepassing op de COST-test. Bij klanten zet GPT het toestel niet alleen bij aanwervingen in. “Ook werknemers die al in dienst zijn, kan je zo testen. Bijvoorbeeld om te kijken of ze geen extra opleiding nodig hebben”, illustreert De Bock. “De test is bovendien anoniem en objectief. Favoritisme of persoonlijke appreciatie spelen geen rol.” 

Belangrijk in coronatijden is, volgens Lode De Bock, dat de test ook perfect vanop afstand kan worden afgenomen. “Al wat je nodig hebt is het toestel en een internetverbinding. Eens de test is afgelegd, ergens bij de klant op locatie, hebben we in Antwerpen in real time de resultaten op ons scherm.” Ondertussen legden wereldwijd zo’n 3.000 kandidaten de test af. In mei wordt de COST ingezet voor een test van 120 kandidaten in Mauretanië.  

Michiel Leen

Antwerpse VR-tool checkt handigheid kraanman in 150 havens – Flows

Antwerpse VR-tool checkt handigheid kraanman in 150 havens

Nieuws, Mensen
Michiel Leen
Kraanoperator
Kraanoperator © iStock/VM

Het Antwerpse Global Port Training is met de VR-tool COST actief in 150 havens. Die gaat na of aspirant-kraanmannen de nodige oog-handcoördinatie hebben voor de job. COO Lode De Bock vat in twee woorden de troeven samen: “Anoniem en objectief.”

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Word abonnee en krijg toegang tot alle artikels.

 

Ben u al abonnee?

Login