DP World ondertekent charter gezinsvriendelijk bedrijf op familiedag

Nieuws, Mensen
Bart Timperman

DP World is goed voor de broodwinning van zo’n achthonderd werknemers, waarvan ongeveer de helft havenarbeider is. Om de twee jaar worden alle medewerkers van het bedrijf uitgenodigd op een familiedag. “Op die familiedag is iedereen welkom op de terminal”, vertelt Communication Manager Kris Thieren. “Op die manier krijgen de gezinsleden een kijk op het werk hier. Er is een terminaltour met busjes. En er is ook veel animatie. Zo konden de kinderen knutselen met afval, was er een zeemeermin die kwam vertellen en was er ook een echte ‘deathride’.”

De familiedag lokte veel bezoekers. Zij waren getuige van de ondertekening van het charter ‘Gezinsvriendelijke Organisatie’ van de Gezinsbond (zie foto’s 4 en 5). Daarmee engageert DP World zich om gezinnen op de werkvloer beter te ondersteunen en ook meer vrouwen aan te trekken.

Havenarbeid en gezin

“De perceptie wil nog steeds dat werken in de haven zwaar, ruw en gevaarlijk is”, beseft Hugo De Bie, de hr-directeur van DP World Antwerp. “Maar dat beeld klopt niet. De haven biedt net kansen voor het uitbouwen van een goede work-lifebalance en een zekere toekomst voor gezinnen. Er zijn veel havenarbeiders die voor de kinderen zorgen. Gezinsvriendelijke maatregelen zijn dus ook voor hen van belang. Het aantrekken van meer vrouwen is een speerpunt van DP World Group. Ook in dat opzicht zijn maatregelen als glijdende werkuren en telewerk een ondersteuning, ook voor mannen.”

DP World is het honderdste bedrijf dat het charter ondertekent. De campagne ‘Gezin op het Werk’ van de Gezinsbond loopt intussen verder. Op de website www.gezinophetwerk.be vinden bedrijven tips om mee aan de slag te gaan. “De meeste gezinsvriendelijke maatregelen kosten geen geld”, beklemtoont Anneke Blanckaert, directeur marketing en communicatie van de Gezinsbond. “Vaak komt het neer op het invoeren van een flexibiliteit op maat van de werknemer. Meer keuzevrijheid in werkuren en verlof, bijvoorbeeld. Of telewerk mogelijk maken, positief reageren op gezinsuitbreiding bij een personeelslid enzovoort.”

Hugo De Bie ziet DP World nog verdergaan. “We proberen het gezin echt bij het werk te betrekken, door bijvoorbeeld gezinsuitstappen en deze familiedag op de terminal te organiseren”, besluit hij. “Ook ons fietsleaseproject, waardoor werknemers vlotter van en naar het werk geraken, is een gezinsvriendelijke maatregel. DP World is al een koploper in de haven wat betreft het verbeteren en verhogen van de veiligheid op de werkvloer. Dat willen we nu ook zijn als gezinsvriendelijke onderneming.”

Bart Timperman