Havenbedrijf biedt 10.000 euro voor beste idee plasticvrij Galgeschoor

Nieuws, Mensen
Koen Heinen

Tijdens de jaarlijkse opruimactie in het Galgeschoor werd dit jaar niet minder dan 8 ton afval verzameld. Toch blijven nog miljoenen kleine plasticdeeltjes achter die niet met de hand kunnen verwijderd worden. Het gaat zowel om plastics die met de stroming worden meegevoerd en door de getijden aanspoelen, maar ook om industriële plastic pellets die verloren zijn gegaan en die zich hebben opgestapeld in het slik- en schorrengebied.

‘Operation Clean Sweep’

Om het probleem bij de bron aan te pakken, sloot het Havenbedrijf eerder al een charter met de plasticsector onder de noemer ‘Operation Clean Sweep’. Daarmee wordt gestreefd naar ‘zero pellet loss’. Om ook de miljoenen kleine plasticdeeltjes die achterblijven te verwijderen, wordt de ‘Galgeschoor Plastic Challenge’ gelanceerd.

Uitdaging

Wie zich aan de uitdaging waagt, moet er rekening mee houden dat de unieke fauna en flora van het 100 ha grote natuurgebied door de opruiming niet mag verstoord worden. Het gebied bestaat uit een verhard dijktalud, een humuslaag en een groene vegetatiezone boven de rietkraag. De te verwijderen plastics zijn microplastics van 5 millimeter en kleiner, industriële plastic pellets, plastics die drijven maar ook zinken en plastics die men met het blote oog niet kan zien.

Inschrijving

Wie denkt een zowel technisch, budgettair, logistiek als milieukundig haalbare oplossing te kunnen aanreiken, kan zijn concept inleveren tot 30 september. Een team van experten selecteert uit de inleveringen de drie beste concepten. Tegen 2 december moeten die hun definitief voorstel indienen. Op 19 december wordt de winnaar van de geldprijs van 10.000 euro bekendgemaakt. Het Havenbedrijf zal aansluitend de winnaar bijstaan om het idee effectief te realiseren.

Koen Heinen