Mathieu Delbarge van Verhelst Logistics nieuwe dossiervreter Apzi-Voka

Nieuws, Mensen
Roel Jacobus

Bij Apzi-Voka West-Vlaanderen wordt Mathieu Delbarge vanaf maandag 3 juni verantwoordelijk voor de Havencel. Onder die noemer behartigen Apzi en Voka al vijf jaar de belangen van de havenondernemingen in Zeebrugge en Oostende. Op die manier zet Association Port of Zeebrugge Interests (Apzi) een verdere stap naar professionalisering. Begin april trad de vereniging operationeel toe tot de werking van Voka West-Vlaanderen. Daarmee keerde ze terug naar haar historische wieg: ze werd in 1973 opgericht in de schoot van de Kamer van Koophandel van Brugge, een van de voorlopers van Voka West-Vlaanderen.

Met de nieuwe functie van stafmedewerker havencel wil Apzi-Voka de werkingsvoorwaarden van de bedrijven optimaliseren, in overleg met overheden en andere organisaties. Mathieu Delbarge zal detecteren wat de belangen van de private haven- en havengerelateerde bedrijven zijn, ze formuleren en verdedigen.

Tot zijn takenpakket behoren: studie en analyse van de haven, logistiek en mobiliteit, en het ontwikkelen en opvolgen van een strategie rond de haven van Zeebrugge. Een belangrijk aspect wordt het creëren van een draagvlak en communiceren over strategische dossiers. Hij wordt verwacht de havengemeenschap te vertegenwoordigen in de Vlaamse havenverenigingen en bij politieke instellingen.

Logistiek en jeugdwerk

De wereld van logistiek en haven is voor Mathieu Delbarge vertrouwd terrein. Na zijn studies logistiek management was hij van 2006 tot 2011 transportplanner bij Maenhout-Wim Bosman (het huidige Mainfreight) in Oostende. Van 2011 tot 2015 werkte hij in Zeebrugge bij shortsearederij Transfennica als operationeel bediende. Sinds begin 2015 was hij aan de slag bij Verhelst Logistics, de logistieke tak van bouwconsortium Verhelst Group in Oudenburg. Het eerste jaar was hij er UK traffic coördinator en daarna ontwikkelde hij business als commercial transport manager.

Delbarge uit De Haan is een sociaal dier. Hij was leider in de jeugdbeweging KSA en regionaal verantwoordelijke van de CM-jongerenvakanties Kazou. Hij nam bestuursmandaten op bij de diverse verenigingen, was lid van de provinciale jeugdraad West-Vlaanderen en voorzitter van de gemeentelijke jeugdraad. In De Haan is hij sinds 2013 gemeenteraadslid en sinds 2019 onafhankelijk schepen met bevoegdheden voor onder meer jeugd, onderwijs, sport, recreatie en leefmilieu. Hij is ook bestuurslid van de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen.

Roel Jacobus