Howest-bachelors logistiek management hebben jobs voor het kiezen

Nieuws, Mensen
Roel Jacobus

Van een gouden toekomstticket gesproken. Aan Howest in Brugge studeren deze zomer een tiental studenten af met het diploma bachelor Bedrijfsmanagement – Logistiek. “Al voor hun eindexamen hebben ze een of meer werkaanbiedingen op zak als planner of operator”, zegt lector Eric Van der Cruysse. “De meesten hebben overigens niet actief gesolliciteerd, maar werden aangesproken door transport-, warehousing- of havenbedrijven. Vaak gaat het om een onderneming waar ze stage liepen. In het derde jaar hadden sommigen al een zo goed als volledige operationele functie.”

Dit succes heeft ook een keerzijde. “De vraag van het bedrijfsleven ligt een pak hoger dan het aantal bachelors dat we jaarlijks afleveren. Dit is dubbel jammer want het diploma biedt toegang tot een boeiende job in eigen streek met langdurige werkzekerheid in een knelpuntberoep.”

Nieuw postgraduaat IT & Logistiek

Intussen neemt de bezetting van de driejarige opleiding gestaag toe. “In het tweede jaar tellen we twaalf studenten, in het eerste jaar al meer dan een twintigtal. We vragen aan de studenten om in hun vriendenkring te vertellen hoe goed de opleiding hen bevalt en welk toekomstmogelijkheden ze hebben. Zij zijn onze beste ambassadeurs”, zegt lector en afstudeerverantwoordelijke Mario Demets.

Tegelijk wordt het opleidingsaanbod permanent beter afgestemd op de noden van de bedrijven, voornamelijk in samenspraak met de cluster in en rond de haven van Zeebrugge. Er staan veel meer bedrijfsbezoeken en gastlessen op het programma. “En omdat de logistieke wereld steeds verder digitaliseert, starten we vanaf september een studieonderdeel rond de integratie van IT en logistiek. Want in de bedrijven moeten de logistiekers en IT’s steeds meer samenwerken, bijvoorbeeld rond data. Hiervoor rekenen we onder meer op de blockchainspecialisten van onze hogeschool. Deze opleiding zullen we ook aanbieden als postgraduaat voor mensen die al met beide voeten in de praktijk staan.”

Aandeel Zeebrugge neemt toe

Om de opleiding beter af te stemmen op de noden van het bedrijfsleven, pasten ze het systeem van de stages al aan. In het eerste en tweede jaar gaan de studenten ‘werkplekleren’ in bedrijven. Het derde jaar bestaat voor de helft uit een stage in binnen- of buitenland.

Opvallend is het toenemende aantal stageplaatsen in Zeebrugge. Dat bleek vrijdag toen de tweedejaars (foto) het verslag van hun zeven weken durende stage presenteerden (foto). Drie vierde van de studenten volgde stage bij een bedrijf uit de Zeebrugse havengemeenschap. Wallenius Wilhelmsen Solutions, International Car Operators, Hoppe Maritime Group, P&O Ferrymasters, Mammoet, Ewals Cargo Care en Transport Gheeraert ontvingen een of meer studenten. De overige studenten deden praktijkervaring op bij DB Schenker in Zwevegem en de logistieke afdelingen van vleesbedrijf Meco in Oostende en aannemer Stadsbader in Harelbeke. De presentatieronde werd afgesloten met een netwerkmoment, want ook dat onderdeel van de bedrijfsvoering moeten toekomstige managers onder de knie hebben.

Roel Jacobus