Chain Logistics werft werknemers aan zonder sollicitatie

Nieuws, Mensen
Michiel Leen

In de zoektocht naar talent op de krappe arbeidsmarkt zie je regelmatig opvallende initiatieven voorbijkomen. Maar de aanpak van het Nederlandse assemblagebedrijf Chain Logistics uit Uden, Brabant, is wel heel opvallend: je moet er zelfs niet meer solliciteren. Wij vroegen manager Rob Jansen naar het succes van die aanpak.

“Ons bedrijf is een sociale onderneming die werkt met mensen die een ruggensteuntje nodig hebben. Sommigen zijn prestatiemoe of zijn bang om te solliciteren. Niet iedereen schrijft even vlot een sollicitatiebrief. Nu zetten ze gewoon hun naam op de lijst en kunnen ze laten zien wat ze in hun mars hebben”, zegt Jansen. 

Lage drempel

Door het selectieproces laagdrempelig te houden, krijgen ze toch de kans om zich te bewijzen op de werkvloer. Iedereen begint bij ons in de productieafdeling. Later kan een werknemer doorgroeien naar het magazijn, of kan hij/zij als chauffeur aan de slag.”

In een week tijd meldden zich 29 kandidaten. “Voorlopig hadden we veertig uur werk te verdelen, dus een aantal mensen staat op de wachtlijst”, zegt Jansen. Na een maand proeftijd worden de kandidaten geëvalueerd. “Dat is een betere vorm van evaluatie dan een blik op het cv, of een gesprek. Dan kom je niet tot de essentie”, zegt Jansen.

Inspiratie uit New York 

De mosterd voor de opvallende aanpak haalde Jansen bij de New Yorkse Greyston Bakery, die als eerste het sollicitatieproces elimineerde. Chain Logistics wordt voor de praktische toepassing bijgestaan door de Start Foundation, een maatschappelijk ontwikkelaar die focust op kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt.

Michiel Leen