Hr-manager Philippe Bogaerts van ICO overlijdt kort na pensioen

Nieuws, Mensen
Roel Jacobus

Begin april onderging Philippe Bogaerts (65 – links op de foto) een zware ingreep voor het verwijderen van een tumor uit zijn rugwervels. De operatie slaagde en hij had weer hoop voor de toekomst. Helaas is hij vrijdag 17 mei in het AZ Sint-Jan in Brugge overleden, laat zijn echtgenote weten.

Philippe Bogaerts ging in mei 2017 met pensioen na een carrière van 43 jaar in de haven van Zeebrugge. Van 1974 tot 1997 was hij bij Ferry-Boats achtereenvolgens verantwoordelijke voor de planning, kantoordirecteur en commercieel directeur. In 1997 werd hij bij OCHZ (het huidige PSA) eerst administratief en commercieel directeur en vervolgens terminalmanager. In 2004 ging hij aan de slag bij Combined Terminal Operators, dat kort daarna opging in het fusiebedrijf International Car Operators. Hij sloot zijn carrière af met een hoofdstuk van 13 jaar als personeelsdirecteur. In die jaren hielp hij ICO mee uitbouwen tot een werkgever voor 1.250 mensen in Zeebrugge en Antwerpen. In mei 2017 ging hij met pensioen en gaf de fakkel door aan Filip Claeys. De groep bestond toen uit 265 bedienden, 300 tot 400 technische medewerkers en een groot contingent havenarbeiders.

“Menselijk en rechtvaardig”

Gedelegeerd bestuurder van ICO Marc Adriansens kende Philippe Bogaerts sinds het begin van zijn loopbaan. “Hij was doorheen de jaren betrokken bij alle aspecten van de havenbedrijvigheid, zowel in de scheepsagentuur, in de administratie en bij commerciële taken als bij algemeen terminalmanagement. Bijvoorbeeld bij Ferry-Boats was hij een pionier in shortsea containerdiensten. Hij deed alles met verve. Toen hij in 2004 in onze groep kwam, gaf hij in zijn nieuwe functie van hr-manager mee vorm aan onze jonge organisatie. Hij nam zijn opdracht ter harte en volgde daarvoor de nodige bijscholing. Bij het personeel was Philippe zeer geliefd voor zijn menselijke en rechtvaardige houding. We zullen hem in het bedrijf blijven gedenken.”

Hij zette zich ook in als vrijwilliger voor de voedselbank van de Sint-Vincentiusvereniging. “Philippe steunde veel goede doelen. Ik denk dat er heel veel mensen naar zijn afscheidsdienst zullen komen.”

Vzw Zeehaven Brugge

De minzame Philippe Bogaerts bleef ook na zijn loopbaan actief bij de haven betrokken. Hij was onder meer bestuurslid van de vzw Zeehaven Brugge. Die organisatie maakt de havenactiviteiten beter bekend bij de regionale bevolking. Hij werkte mee aan de driemaandelijkse publicatie en aan de druk bijgewoonde voordrachtavonden. Op 1 april, net voor zijn operatie, nam hij nog plaats voor een groepsfoto van het bestuur (foto).

De afscheidsplechtigheid voor Philippe Bogaerts vindt plaats op donderdag 23 mei om 10.30 uur in de Sint-Antoniuskerk (naast het station) in zijn woonplaats Blankenberge. De redactie biedt aan zijn echtgenote haar oprechte deelneming aan.

Roel Jacobus