Coup de Chocolat voert Colombiaanse cacao in per zeilschip

Nieuws, Mensen
Michiel Leen

Vergeet IMO 2020, vergeet biodiesel en waterstof. Als het van de Antwerpse chocolatier Coup de Chocolat afhangt, voeren we onze cacao binnenkort weer in per zeilschip. Het zeilschip ‘Tres Hombres’ is onderweg van Colombia naar onze contreien met een lading cacao aan boord. Tom Geens en Isabelle Quirynen zoeken nu nog een zestigtal fietskoeriers om de lading te gaan ophalen.

Symbolische actie

“Uiteraard is dit een symbolische actie”, zegt Geens. “Maar we willen mensen toch doen nadenken over alternatieve vormen van transport. Door een zeilschip in te zetten, hebben we als het ware emissievrije cacao. Het transport kost niet eens zo veel meer dan wanneer het met een gewoon schip zou gebeuren. We doen alles zelf, onder de noemer ‘direct trade’. Wie overigens advies zou willen over hoe je zoiets aanpakt, mag altijd contact met ons opnemen.”

Fietsen

De ‘Tres Hombres’ vaart evenwel niet naar Antwerpen. Wel naar Amsterdam. Normaliter gaan van daaruit kleinere bevoorradingsschepen richting Antwerpen. Alleen mag blijken dat afvaart- en aankomstplanning geen exacte wetenschap is met een schip dat van de wind afhankelijk is om te varen. De Amsterdamse schepen en de ‘Tres Hombres’ misten hun rendez-vous in Amsterdam net. Daarom heeft Geens een fietsactie bedacht. “We zoeken een zestigtal mensen die elk vijf kilogram van de lading cacao per fiets mee willen brengen uit Amsterdam. Eind juni komt de ‘Tres Hombres’ in Amsterdam aan. In de tussentijd kunnen mensen zich aanmelden via coupdechocolat.be

Michiel Leen