Dachser, DB Schenker en Rhenus starten ‘open source’ voor logistiek

Nieuws, Logistiek
Jonas Van Boxel
De oprichters van de Open Logistics Foundation
De oprichters van de Open Logistics Foundation © Open Logistics Foundation

Om de digitalisering in de sector te versnellen, zetten de Duitse logistiekers Dachser, DB Schenker, Duisport en Rhenus een ‘open source’-initiatief op. Softwarecomponenten voor onder meer de digitale vrachtbrief zouden zo gratis beschikbaar worden.

De ‘Open Logistics Foundation’ werd afgelopen vrijdag opgezet in Berlijn. Initiatiefnemers Dachser, DB Schenker, Duisport en Rhenus willen een Europese gemeenschap opzetten om digitalisering te promoten, dit op basis van open source. Software en standaarden kunnen volgens dat principe door iedereen gratis gebruikt, aangepast en gecommercialiseerd worden. Een uniek initiatief, zeggen de bedrijven, niet alleen in de logistiek, maar binnen het ‘open source’-verhaal in zijn geheel.

Productiever

“We willen de digitalisering van de logistiek samen vooruit stuwen”, zeggen de bedrijven in een mededeling. “Daarom is ‘open source’ een belangrijk principe voor de hele sector en tegelijkertijd een driver voor geharmoniseerde processen in digitale supplychains. Wij zien de Open Logistics Foundation als een eerste stap naar een platformeconomie volgens Europese regels en waarden.”

Centraal in het initiatief komt de ‘Open Logistics Repository’, een technisch platform waarop software- en hardware-interfaces gratis en zonder gebruiksrestricties beschikbaar zijn. “Bedrijven die ‘open source’ gebruiken, zijn doorgaans productiever en besparen geld omdat ze niet gebonden zijn aan betaalde technologie. Een ander voordeel is dat de oplossingen niet geïsoleerd zijn, maar alle componenten compatibel zijn. Zo ontstaat een digitaal netwerk dat bedrijfsgrenzen overstijgt.”

Digitale vrachtbrief

Enkele projecten staan al op de planning voor het platform, dat het komende jaar wordt opgezet. Daarbij zijn hete hangijzers zoals de digitale vrachtbrief (e-CMR), een digitale vrachtbeurs en een interface voor Automated Guided Vehicles (AGV’s).

Jochen Thewes, CEO van DB Schenker, werd aangesteld als voorzitter van de Open Logistics Foundation. “Als we de logistiek willen digitaliseren, moeten we het silodenken overwinnen”, zegt hij. Hardware en software uit open source kunnen en zullen hieraan een belangrijke bijdrage leveren. De voordelen zijn verbluffend eenvoudig: iedereen gebruikt bijvoorbeeld dezelfde vrachtdocumenten en iedereen plant routes of biedt ‘track and trace’ aan. Daarom willen we gezamenlijk IT-standaarden in de logistiek ontwikkelen, over de bedrijfsgrenzen heen, en de resultaten voor iedereen toegankelijk maken. Deze ‘open source’-benadering is bedoeld om individuele investeringen in digitalisering te vervangen. Alle bedrijven zullen hiervan profiteren.”

De organisatie richt zich op alle bedrijven die met logistiek bezig zijn en hun IT-ontwikkelaars. Een reeks Duitse bedrijven, waaronder AEB, BLG Logistics Group en GS1 Germany, hebben hun deelname aan de stichting al bevestigd.

Jonas van Boxel