ECU Worldwide sluit joint venture met Scandinavische Nordicon

Nieuws, Logistiek
Julie Desmet

De logistieke dienstverlener ECU Worldwide kondigt een joint venture aan met Nordicon. Dat is de grootste consolidator van zeevracht in Scandinavië. De overeenkomst brengt twee grootspelers in het snelgroeiende groupagesegment samen.

ECU Worldwide opereert onder Allcargo Belgium nv, een dochteronderneming van het Indiase Allcargo Logistics. ECU Worldwide is gespecialiseerd in multimodaal transport en een van ’s werelds grootste goederenbehandelaars op de LCL-markt (Less-than-Container-Load, red.). Nordicon heeft een marktaandeel van bijna 40% in het LCL-segment in de Scandinavische regio en biedt ook FCL (Full-Container-Load, red.) diensten aan. 

Het partnerschap creëert een holdingmaatschappij waarin ECU Worldwide een belang neemt van 65% en Nordicon 35%. Het bedrijf zal blijven opereren onder de bestaande Nordiconnaam. 

Antwerpen

De joint venture zal een grotere betekenis hebben voor de wereldwijde groep dan voor België. “De impact zal niet groot zijn”, vertelt Marc Stoffelen, executive director en head of global accounts bij ECU Worldwide in Antwerpen. “Vanuit Scandinavië heeft Nordicon rechtstreekse diensten voor zowel import als export. Maar zo’n 10 à 15% wordt momenteel door een lokale agent via de havens van Hamburg of Bremen geladen. Die zeevracht zal worden ‘omgeswitcht’ naar onze kantoren in Duitsland. Wat van hieruit niet rechtstreeks kan worden verscheept, zal over Antwerpen komen. Maar, dat zal vrij beperkt zijn.”

Spoor

Nordicon zet ook sterk in op spoorvervoer vanuit Azië naar Scandinavië. “We springen mee op de kar van Nordicon, en zullen dat ook ontwikkelen voor België”, vertelt Stoffelen. “We willen ons multimodale aanbod vergroten door de consolidatie van spoorvervoer in heel Europa.”

De bedrijfswaarde van ECU Worldwide wordt geraamd op zo’n 2 miljard dollar. 

Julie Desmet