Nieuwe wekelijkse Alibaba-trein tussen Chinese Yiwu en Luik

Nieuws, Logistiek
Koen Heinen

De trein doet er ongeveer zestien dagen over en wordt op 24 of 25 oktober op de terminal Liege Logistics Intermodal (LLI) nabij de luchthaven van Luik verwacht. “Dit is de tweede Chinese stad die wordt verbonden met Luik”, zegt Bram Amkreutz, commercial manager van LLI, vanuit Yiwu waar hij het vertrek van de trein bijwoonde.

Begin dit jaar reed al een eerste trein tussen Shengzhou en Luik. Die trein rijdt ondertussen ook op regelmatige basis. Net zoals voor de trein uit Shengzhou zou spooroperator Crossrail instaan voor het deel van de tractie vanaf het Wit-Russische Brest tot Luik.

Wekelijks

“Het is de bedoeling wekelijks een trein te laten rijden tussen Yiwu en Luik. De tweede trein vertrekt al volgende week. We hopen later de frequentie nog te kunnen verhogen. Alibaba is nog niet volledig geïnstalleerd in Luik”, zegt Amkreutz. De e-commercereus wil van Luik zijn Europese hub maken. Cainiao, de logistieke poot van Alibaba, gaat in de nabijheid van de luchthaven en de spoorterminal een eigen warehouse bouwen tegen 2021.

De trein is een initiatief van Cainiao in samenwerking met het eWorld Trade Platform (eWTP). Dat platform moet kmo’s beter toegang bieden tot grensoverschrijdende handel. Yiwu sloot eerder een strategisch partnership met Alibaba op het platform om de export toegankelijker te maken voor buitenlandse kopers.

De eerste trein heeft meer dan 200.000 e-commercezendingen aan boord. “Het grootste volume is van Cainiao, maar er zitten ook zendingen bij van andere partijen. Yiwu is het grootste e-commercecentrum van China”, zegt Amkreutz. De stad zou meer dan 310.000 online-leveranciers tellen. Zo’n 40% van de buitenlandse zendingen van Cainiao zijn afkomstig uit de regio.   

Koen Heinen