Delta Transport Services uit Zeebrugge stopt door brexitperikelen

Nieuws, Logistiek
Roel Jacobus

Delta Transport Services werd een kwarteeuw geleden opgericht door Jan Denys in Knokke-Heist. Na opeenvolgende groeifases verhuisde het bedrijf enkele jaren geleden vanuit Brugge naar de hoek van de Loodswezenstraat en de Kustlaan in Zeebrugge. Daar staat een magazijn van 3.000 m² met een stapelhoogte van 20 meter, uitgerust met laad- en loskaaien. Er worden stukgoederen en deelladingen behandeld, voornamelijk voor transport met het Verenigd Koninkrijk, in opdracht van zowel verladers als expediteurs. Delta Transport Services werkt met een bijkantoor nabij Ipswich. In 2005 beschikte het bedrijf over 195 opleggers, een 30-tal 45-voetcontainers en diverse bestelwagens voor de koerierdienst. Daarna volgden moeilijke jaren door de economische crisis die de transportsector zwaar trof.

“Drie jaar geleden is mijn man overleden”, vertelt bedrijfsleidster Céline Denorme. “Sindsdien zette ik de activiteiten verder maar dat was niet evident. De koersdaling van het Britse pond door de brexitperikelen kostte ons al heel wat centen. Tegelijk schrikte de onzekerheid rond de brexit overnamekandidaten af. Daarom heb ik nu beslist om in schoonheid te eindigen, nu we daartoe nog de kans hebben. Om te vermijden dat alles wat mijn man opbouwde verloren zou gaan, zijn we nu alles aan het afronden.”

Geen faillissement

De activiteiten van het twintigtal bedienden zijn stopgezet en de trailervloot staat te koop (foto). “Dat geeft een dubbel gevoel maar het is de enige juiste beslissing”, motiveert Céline Denorme haar besluit. “Doordat het om het beëindigen van een gezonde firma gaat – en niet om een faillissement zoals het gerucht in Zeebrugge de ronde doet – kunnen we respectvol afsluiten met de medewerkers, klanten en leveranciers.”

De vrees voor de impact van de brexit stond al expliciet vermeld in de jaarrekening van het boekjaar 2018, die in juni werd neergelegd bij de Nationale Bank van België. Letterlijk: “De marktsituatie is nog steeds heel moeilijk … gezien ook de nog steeds aanhoudende situatie met de brexit.” Ondanks een licht operationeel verlies in 2018 was er nog steeds een positieve brutomarge (over te dragen winst van het boekjaar) van 300.000 euro. Pikant detail: Delta Transport Services is sinds enkele jaren gevestigd op de locatie waar in 2006 MAT Transport en in 2013 Cross Channel Services failliet gingen.

Roel Jacobus