Europa waarschuwt voor onmiddellijke douanecontroles bij ‘no deal’ 

Nieuws, Logistiek
Melanie De Vrieze

Tijdens een persconferentie liet Pierre Moscovici, eurocommissaris voor economische en financiële zaken, belastingen en douane, weten dat de Europese Commissie nog altijd een chaotische brexit wil vermijden. Maar wanneer de Britten op 12 april zonder akkoord uit de Europese Unie vertrekken, zal het Verenigd Koninkrijk vanaf dag één een derde land worden. “Met alle gevolgen van dien voor het vervoer van goederen en passagiers.”

Strenge controles

Dit betekent dat de douane vanaf dag één btw zal innen en controles zal uitvoeren op goederen uit het Verenigd Koninkrijk. Dagelijks passeren tussen Calais en Dover elfduizend vrachtwagens. Het is volgens Moscovici niet de bedoeling om elke vrachtwagen te controleren. Net zoals bij andere derde landen zullen er gerichte controles zijn op basis van een risicoanalyse. “Ik verkies strenge controles met een file van vrachtwagens boven een gezondheidscrisis of illegale mensenhandel”, zei hij nog. 

Meer papierwerk

Sommige lidstaten berekenden dat de import- en exportdeclaraties met 40 tot 50% zullen stijgen. Hij roept daarom de Europese bedrijven, die voorheen zonder obstakels handel voerden met het Verenigd Koninkrijk, op om de douaneformaliteiten in orde te brengen. Dat kan heel wat papierwerk met zich meebrengen. 

Melanie De Vrieze