Havenarbeiders Zeebrugge spreken zich massaal uit over welzijn

Nieuws, Havens
Roel Jacobus
T-shirt havenarbeiders Cewez
T-shirt havenarbeiders Cewez © Cewez

Meer dan zeshonderd havenarbeiders namen deel aan de welzijnsbevraging van de Centrale  van Werkgevers Zeebrugge (Cewez). Dankzij een vernieuwde aanpak is dat een toename van 7 naar 30%. Dat schept een breed draagvlak voor acties voor meer werkgeluk.

Drie weken lang hield de Centrale van Werkgevers Zeebrugge (Cewez) een welzijnsbevraging bij de havenarbeiders. We wilden daarbij verder gaan dan zomaar de wettelijk verplichte psychosociale enquête”, zegt directeur Carla Debart. “Ons steunpunt voor veiligheid en welzijn zette een gecoördineerde campagne op. Via onder meer de sociale media en dankzij alle inspanningen van de werknemersorganisaties en de preventieadviseurs van de bedrijven, werden de 2.115 erkende havenarbeiders in Zeebrugge gesensibiliseerd om aan de bevraging deel te nemen.”

Alle moderne communicatiemiddelen werden ingeschakeld om bij de havenarbeiders naar hun werkgeluk te peilen. De dertig vragen beantwoorden nam gemiddeld tien minuten tijd in beslag en kon zowel op een webpagina als op papier. De deelname was volledig anoniem.

De vijf A’s

Op de einddatum 10 maart waren er meer dan zeshonderd vragenlijsten ingevuld. “De respons is enorm, als je weet dat voorheen 7% van de mensen reageerden en nu meer dan 30%. Die meer dan zeshonderd deelnemers geven ons een breed platform om gerichte acties te ondernemen. De gegevens van de bevraging worden nu geanalyseerd door onze externe partner voor bescherming en preventie op het werk”, zegt Debart.

“De vragen waren gericht op de vijf A’s van het psychosociaal welzijn: arbeidsorganisatie, arbeidsinhoud, arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden en arbeidsverhoudingen. Op basis van de resultaten zullen we samen de volgende stappen uitstippelen. Want iedereen wil een fijne en veilige arbeidsomgeving.”

Een op zes Vlamingen

De vernieuwde aanpak wordt ook door de sociale partners gesmaakt. “Mentaal welzijn is een zeer belangrijk thema: uit recent onderzoek bleek dat een op de zes Vlamingen ooit met psychosociale problemen kampt”, zegt Michael Voet van ACV-Transcom. “Wij juichen dit initiatief voor de havenarbeiders toe en zouden het graag zien uitbreiden naar de logistieke medewerkers en vaklui.”

Havenarbeiders Zeebrugge spreken zich massaal uit over welzijn – Flows

Havenarbeiders Zeebrugge spreken zich massaal uit over welzijn

Nieuws, Havens
Roel Jacobus
T-shirt havenarbeiders Cewez
T-shirt havenarbeiders Cewez © Cewez

Meer dan zeshonderd havenarbeiders namen deel aan de welzijnsbevraging van de Centrale  van Werkgevers Zeebrugge (Cewez). Dankzij een vernieuwde aanpak is dat een toename van 7 naar 30%. Dat schept een breed draagvlak voor acties voor meer werkgeluk.

Drie weken lang hield de Centrale van Werkgevers Zeebrugge (Cewez) een welzijnsbevraging bij de havenarbeiders. We wilden daarbij verder gaan dan zomaar de wettelijk verplichte psychosociale enquête”, zegt directeur Carla Debart. “Ons steunpunt voor veiligheid en welzijn zette een gecoördineerde campagne op. Via onder meer de sociale media en dankzij alle inspanningen van de werknemersorganisaties en de preventieadviseurs van de bedrijven, werden de 2.115 erkende havenarbeiders in Zeebrugge gesensibiliseerd om aan de bevraging deel te nemen.”

Alle moderne communicatiemiddelen werden ingeschakeld om bij de havenarbeiders naar hun werkgeluk te peilen. De dertig vragen beantwoorden nam gemiddeld tien minuten tijd in beslag en kon zowel op een webpagina als op papier. De deelname was volledig anoniem.

De vijf A’s

Op de einddatum 10 maart waren er meer dan zeshonderd vragenlijsten ingevuld. “De respons is enorm, als je weet dat voorheen 7% van de mensen reageerden en nu meer dan 30%. Die meer dan zeshonderd deelnemers geven ons een breed platform om gerichte acties te ondernemen. De gegevens van de bevraging worden nu geanalyseerd door onze externe partner voor bescherming en preventie op het werk”, zegt Debart.

“De vragen waren gericht op de vijf A’s van het psychosociaal welzijn: arbeidsorganisatie, arbeidsinhoud, arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden en arbeidsverhoudingen. Op basis van de resultaten zullen we samen de volgende stappen uitstippelen. Want iedereen wil een fijne en veilige arbeidsomgeving.”

Een op zes Vlamingen

De vernieuwde aanpak wordt ook door de sociale partners gesmaakt. “Mentaal welzijn is een zeer belangrijk thema: uit recent onderzoek bleek dat een op de zes Vlamingen ooit met psychosociale problemen kampt”, zegt Michael Voet van ACV-Transcom. “Wij juichen dit initiatief voor de havenarbeiders toe en zouden het graag zien uitbreiden naar de logistieke medewerkers en vaklui.”