Containertrafiek in haven Hamburg daalt, overslag bulk blijft stabiel

Nieuws, Havens
Julie Desmet
In 2023 behandelden de terminals in de haven van Hamburg in totaal 114,3 miljoen ton goederen.
In 2023 behandelden de terminals in de haven van Hamburg in totaal 114,3 miljoen ton goederen. © HHM

De haven van Hamburg heeft in 2023 114,3 miljoen ton goederen behandeld. Dat is een daling van 4,7% ten opzichte van 2022. De containeroverslag zakte met 6,9% terug naar 7,7 miljoen teu.

De afnemende ontwikkeling van de Duitse economie en het getemperde consumentenvertrouwen beïnvloedden ook de activiteiten van Duitslands grootste haven. Net als in andere Noord-Europese havens, waaronder Port of Antwerp-Bruges en Rotterdam, daalt ook in de haven van Hamburg de overslag van zeevracht verder.

In dezelfde boot

De containeroverslag daalde met 6,9% naar 7,7 miljoen teu. In de eerste zes maanden van 2023 bedroeg de daling van de containeroverslag maar liefst 11,7% ten opzichte van dezelfde periode in het voorgaande jaar. “Als we kijken naar de ontwikkeling van onze overslagcijfers, dan zitten we op hetzelfde niveau als onze Noord-Europese concurrenten en houden we ons goed staande in vergelijking met andere havens. De daling is voornamelijk te wijten aan de moeilijke geopolitieke en economische situatie waar we allemaal mee te maken hebben,” legt Axel Mattern, CEO van Port of Hamburg Marketing, uit.

Bulk

De overslag van bulklading bleef in 2023 grotendeels stabiel op 36,2 miljoen ton (-0,2% ten opzichte van 2022). Met een stijging van 8,4% tot 6,6 miljoen ton liet vooral de overslag van agribulk (agrarische massagoederen zoals granen, oliehoudende zaden en veevoedergrondstoffen) een sterke groei zien.

De overslag van natte bulk steeg met 6,6% tot 10,6 miljoen ton. De overslag van droge bulk daarentegen daalde met 6,2% tot 19 miljoen ton. Dat was vooral te wijten aan een verminderde elektriciteitsproductie uit steenkool.

India blinkt uit

De containertrafiek met de Verenigde Staten, Hamburgs tweede belangrijkste handelspartner na China, steeg met 8% tot 653.000 teu. Ook de handel met India ontwikkelde zich positief, wat resulteerde in de behandeling van 191.000 teu. Dat is een stijging van 5,6% ten opzichte van 2022. India werd daarmee de achtste belangrijkste handelspartner van de haven van Hamburg. China blijft de lijst aanvoeren met 2,2 miljoen teu overslag in 2023.

Dit jaar zullen we de eerste walstroominstallaties in gebruik nemen op de grote containerterminals

Het aantal grote containerschepen dat Hamburg aanliep, is het afgelopen jaar met 14,8% (wat overeenkomt met 272 schepen) toegenomen. In 2023 werden 511 aanlopen van ultragrote containerschepen (ULVC’s) van 10.000 teu of meer geregistreerd. Dat is een stijging van 5,1% ten opzichte van 2022. Bovendien steeg het aantal zeer grote containerschepen (8.000 tot 9.999 teu) en panamax-containerschepen (4.000 tot 5.999 teu) op de Hamburgse terminals aanzienlijk met respectievelijk 23,1% en 36,7%.

“Dit jaar zullen we de eerste walstroominstallaties in gebruik nemen op de grote containerterminals. Dat zal een aanzienlijke vermindering van de uitstoot op de ligplaats mogelijk maken. Hiermee zal de haven van Hamburg haar pioniersrol op het gebied van duurzaamheid en walstroom verder uitbouwen,” zegt Friedrich Stuhrmann, CCO bij de Hamburg Port Authority (HPA).

Hinterland

Het achterlandverkeer van en naar de haven van Hamburg blijft volgens HPA robuust, ondanks de daling van de totale goederenoverslag. Met een volume van 5,1 miljoen teu werd een daling van ‘slechts’ 4,7% genoteerd. De transhipmentlading (schip/schip-overslag) daalde sterker: 2,6 miljoen teu. Dat is -10,9% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Spoor voorop

Ondanks operationele uitdagingen, zoals stakingen en slechte weersomstandigheden, vervoerde het spoor in totaal 45,6 miljoen ton (-3,6%) goederen via Hamburg, de grootste spoorhaven van Europa. In termen van de modal split ligt het spoorvervoer met een aandeel van 53,5% duidelijk voor op vrachtwagens (38,1%) en binnenvaart (8,4%). Wat betreft containertransport, werd in 2023 2,5 miljoen teu per spoor van en naar het achterland van de Hamburgse haven vervoerd, een daling van 6,4%.

Containertrafiek in haven Hamburg daalt, overslag bulk blijft stabiel – Flows

Containertrafiek in haven Hamburg daalt, overslag bulk blijft stabiel

Nieuws, Havens
Julie Desmet
In 2023 behandelden de terminals in de haven van Hamburg in totaal 114,3 miljoen ton goederen.
In 2023 behandelden de terminals in de haven van Hamburg in totaal 114,3 miljoen ton goederen. © HHM

De haven van Hamburg heeft in 2023 114,3 miljoen ton goederen behandeld. Dat is een daling van 4,7% ten opzichte van 2022. De containeroverslag zakte met 6,9% terug naar 7,7 miljoen teu.

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT 171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.