Stad Antwerpen zoekt aannemers voor restauratie Droogdokkensite

Nieuws, Havens
Bart Meyvis
Achteraanzicht op gebouwenclusters AWNO1, AWNO2 en een deel van de droogdokken
Achteraanzicht op gebouwenclusters AWNO1, AWNO2 en een deel van de droogdokken © Seppe Koop

AG Vespa keurde in 2022 het masterplan goed en stelde begin dit jaar een architect aan om de Droogdokkensite te ontwerpen. Het bedrijf gaat nu verder op zoek naar aannemers voor de restauratie van het pomphuis en een deel van de droogdokken.

Op de Droogdokkensite in Antwerpen-Noord vlak bij het havenhuis wil Stad Antwerpen een grote belevings- en ontmoetingsplek rond maritiem havenerfgoed bouwen met een prijskaartje van zo’n 9 miljoen euro.

AG Vespa, het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten in Antwerpen, start nu een zoektocht naar aannemers voor het project. Via twee afzonderlijke aanbestedingsprocedures zullen de restauratie van het pomphuis en de restauratie van de dokken en de ondergrondse leidingen in de markt worden gezet.

Droogdokken

Voor de droogdokken, meer bepaald de restauratie van de dokken 1 tot en met 4, de deuren en een deel van dok 6 en de ondergrondse leidingen, waren er al aannemers geselecteerd, die nu op basis van de gunningsleidraad hun offerte kunnen indienen.

Pomphuis

Voor de restauratie en de herbestemming van pomphuis 1 kunnen aannemers nog deelnemen tot vrijdagochtend 8 december. Daarbij hoort het gedeeltelijk slopen van de recentere aanpalende gebouwen in functie van het opnieuw zichtbaar maken van de sierlijk uitgewerkte kopgevels van het historische pomphuis. De bovenbouw dateert uit 1895. Kenmerkend zijn het veelkleurige siermetselwerk en de monumentale ingangspartij.

“De Droogdokkensite is met negen droogdokken en twee pomphuizen waardevol industrieel en maritiem erfgoed”, zegt schepen voor haven en stadsontwikkeling en voorzitter van AG Vespa Annick De Ridder. “De nieuwe site zal als maritieme belevingssite bewoners én bezoekers van onze stad nog dichter bij de haven en de Schelde, de levensader van de stad, brengen. Het project maakt bovendien deel uit van het grotere verhaal dat we als stad met de herontwikkeling van de Scheldekaaien schrijven. Het is, kortom, een project dat me als schepen voor haven én stadsontwikkeling na aan het hart ligt. Met de zoektocht naar geschikte aannemers wordt dit project alsmaar concreter.”

Rijk maritiem verleden

Voor het restaureren van de dokken en het pomphuis kent de Vlaamse regering een subsidie toe van 5 miljoen euro. “Ik ben verheugd dat er een beslissende stap genomen wordt in dit dossier” zegt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele. “De Droogdokkensite vertelt een deel van het verhaal van Vlaanderen, de site ademt onze Vlaamse ondernemingszin en ons rijk maritiem verleden. Dat de restauratie weldra zal kunnen aanvatten, is dan ook goed nieuws. Zo brengen we ons erfgoed in topvorm en geven we het door aan de volgende generatie.”

De beide restauratiedossiers zullen parallel lopen Als alles volgens plan verloopt, starten de werken in de lente van 2024.

Meer info en een link naar de oproep kunt u hier terugvinden.