Arrestaties voor “levensgevaarlijke” mensensmokkel via haven Zeebrugge

Nieuws, Havens
Roel Jacobus
Borden in Zeebrugge waarschuwen chauffeurs voor inklimming in vrachtwagens.
Borden in Zeebrugge waarschuwen chauffeurs voor inklimming in vrachtwagens. © RJ

Drie mensen zijn gearresteerd na een onderzoek naar een netwerk van mensensmokkel via Zeebrugge. Eén persoon werd aangehouden in Nederland en twee op een snelwegparking bij Doornik, waar systematisch mensen op transport naar het VK gezet werden.

De Scheepvaartpolitie Kust en de Federale Gerechtelijke Politie van West-Vlaanderen hebben vorige week in totaal drie arrestaties verricht of laten verrichten in het kader van mensensmokkel. Twee verdachten werden door de onderzoeksrechter aangehouden en verschijnen dinsdag 28 november voor de raadkamer. Een derde verdachte dient nog uitgeleverd te worden vanuit Nederland, waar hij door de Nederlandse justitie onder arrestatie werd geplaatst.

De aanhoudingen vloeiden voort uit diepgaand onderzoek na twee ontdekkingen van slachtoffers van in Zeebrugge. In maart werden vijf personen uit Irak, waaronder twee kinderen van vier en zeven jaar, in een werkende koelcontainer aangetroffen. Ze zaten boven op de lading en hadden het heel koud. Een maand later werd een Irakees gezin met een driejarig kind gevonden in een nieuwe wagen. Die stond op een autotransport uit de regio Doornik met als bestemming het Verenigd Koninkrijk (VK).

Bende bleef actief

De vaststellingen en verder onderzoek door de Scheepvaartpolitie leidde naar een smokkelorganisatie die gebruikmaakte van ondermeer de snelwegparking langs de E42 in Froyennes nabij Doornik. Sindsdien werden de activiteiten van de bende, die actief bleef, in kaart gebracht door een gemeenschappelijk team van de Scheepvaartpolitie en de Federale Gerechtelijke Politie van West-Vlaanderen, onder de leiding van de onderzoeksrechter in Brugge. Er werd samengewerkt met de Federale Gerechtelijke Politie van Bergen en in binnen- en buitenland werd alle nuttige informatie omtrent mogelijke verdachten verzameld.

Dat leidde vorige week tot drie aanhoudingen. In de nacht van woensdag 22 op donderdag 23 november werden in Froyennes twee verdachten gearresteerd. Het gaat om Koerden (34 en 40 jaar) die zich onder een brug verscholen. Ze werden door de onderzoeksrechter aangehouden en verschijnen dinsdag 28 november voor de raadkamer in Brugge. Daarnaast werd op woensdag 22 november in Nederland een 34-jarige Irakees gearresteerd. Er zal om zijn uitlevering verzocht worden.

Doden vermijden

Hoewel de jongste jaren mensensmokkelaars leken te zijn overgestapt van de vrachtschepen in de haven van Zeebrugge naar kleine bootjes vanop stranden aan de Westkust en in Noord-Frankrijk, blijft waakzaamheid geboden. “De haven van Zeebrugge wordt door mensensmokkelaars nog steeds gebruikt om transmigranten naar het Verenigd Koninkrijk over te brengen”, zegt procureur Frank Demeester. “De slachtoffers in dit dossier waren onder meer gezinnen met kleine kinderen en een hoogzwangere vrouw. Zij werden getransporteerd in nieuwe auto’s maar ook in koelcontainers die in werking waren. Dat zijn levensgevaarlijke situaties. Er dient koste wat kost vermeden te worden dat dodelijke slachtoffers vallen.”

“Er wordt meer vastgesteld dat mensensmokkelaars op het hele Belgische grondgebied actief zijn. Ze hopen op die manier onder de radar te blijven en de pakkansen te verkleinen. Maar de lijnen voor samenwerking tussen het Federaal Parket, de lokale parketten en de politiediensten zijn – ook over de taalgrens heen – heen zijn kort geworden.”

Recente toename

Begin dit jaar melden de bevoegde instanties dat op vier jaar tijd het aantal opgepakte transmigranten met 90% was gedaald. In Zeebrugge ging het in 2022 om nog ‘slechts’ 404 mensen tegenover 3.926 in 2018.

Toch lijkt het fenomeen in de haven allesbehalve voorbij. Volgens een betrouwbare bron op een terminal wordt sinds deze zomer opnieuw meer geprobeerd om mensen aan boord van schepen richting het VK te brengen: “De camera’s detecteren zowat dagelijks pogingen tot havenindringing, waarna mensen opgepakt worden, zodat het niet tot gevaarlijke situaties komt.” Deze informatie kon door de Federale Scheepvaartpolitie en de procureur nog niet aan onze redactie bevestigd worden.

Arrestaties voor “levensgevaarlijke” mensensmokkel via haven Zeebrugge – Flows

Arrestaties voor “levensgevaarlijke” mensensmokkel via haven Zeebrugge

Nieuws, Havens
Roel Jacobus
Borden in Zeebrugge waarschuwen chauffeurs voor inklimming in vrachtwagens.
Borden in Zeebrugge waarschuwen chauffeurs voor inklimming in vrachtwagens. © RJ

Drie mensen zijn gearresteerd na een onderzoek naar een netwerk van mensensmokkel via Zeebrugge. Eén persoon werd aangehouden in Nederland en twee op een snelwegparking bij Doornik, waar systematisch mensen op transport naar het VK gezet werden.

De Scheepvaartpolitie Kust en de Federale Gerechtelijke Politie van West-Vlaanderen hebben vorige week in totaal drie arrestaties verricht of laten verrichten in het kader van mensensmokkel. Twee verdachten werden door de onderzoeksrechter aangehouden en verschijnen dinsdag 28 november voor de raadkamer. Een derde verdachte dient nog uitgeleverd te worden vanuit Nederland, waar hij door de Nederlandse justitie onder arrestatie werd geplaatst.

De aanhoudingen vloeiden voort uit diepgaand onderzoek na twee ontdekkingen van slachtoffers van in Zeebrugge. In maart werden vijf personen uit Irak, waaronder twee kinderen van vier en zeven jaar, in een werkende koelcontainer aangetroffen. Ze zaten boven op de lading en hadden het heel koud. Een maand later werd een Irakees gezin met een driejarig kind gevonden in een nieuwe wagen. Die stond op een autotransport uit de regio Doornik met als bestemming het Verenigd Koninkrijk (VK).

Bende bleef actief

De vaststellingen en verder onderzoek door de Scheepvaartpolitie leidde naar een smokkelorganisatie die gebruikmaakte van ondermeer de snelwegparking langs de E42 in Froyennes nabij Doornik. Sindsdien werden de activiteiten van de bende, die actief bleef, in kaart gebracht door een gemeenschappelijk team van de Scheepvaartpolitie en de Federale Gerechtelijke Politie van West-Vlaanderen, onder de leiding van de onderzoeksrechter in Brugge. Er werd samengewerkt met de Federale Gerechtelijke Politie van Bergen en in binnen- en buitenland werd alle nuttige informatie omtrent mogelijke verdachten verzameld.

Dat leidde vorige week tot drie aanhoudingen. In de nacht van woensdag 22 op donderdag 23 november werden in Froyennes twee verdachten gearresteerd. Het gaat om Koerden (34 en 40 jaar) die zich onder een brug verscholen. Ze werden door de onderzoeksrechter aangehouden en verschijnen dinsdag 28 november voor de raadkamer in Brugge. Daarnaast werd op woensdag 22 november in Nederland een 34-jarige Irakees gearresteerd. Er zal om zijn uitlevering verzocht worden.

Doden vermijden

Hoewel de jongste jaren mensensmokkelaars leken te zijn overgestapt van de vrachtschepen in de haven van Zeebrugge naar kleine bootjes vanop stranden aan de Westkust en in Noord-Frankrijk, blijft waakzaamheid geboden. “De haven van Zeebrugge wordt door mensensmokkelaars nog steeds gebruikt om transmigranten naar het Verenigd Koninkrijk over te brengen”, zegt procureur Frank Demeester. “De slachtoffers in dit dossier waren onder meer gezinnen met kleine kinderen en een hoogzwangere vrouw. Zij werden getransporteerd in nieuwe auto’s maar ook in koelcontainers die in werking waren. Dat zijn levensgevaarlijke situaties. Er dient koste wat kost vermeden te worden dat dodelijke slachtoffers vallen.”

“Er wordt meer vastgesteld dat mensensmokkelaars op het hele Belgische grondgebied actief zijn. Ze hopen op die manier onder de radar te blijven en de pakkansen te verkleinen. Maar de lijnen voor samenwerking tussen het Federaal Parket, de lokale parketten en de politiediensten zijn – ook over de taalgrens heen – heen zijn kort geworden.”

Recente toename

Begin dit jaar melden de bevoegde instanties dat op vier jaar tijd het aantal opgepakte transmigranten met 90% was gedaald. In Zeebrugge ging het in 2022 om nog ‘slechts’ 404 mensen tegenover 3.926 in 2018.

Toch lijkt het fenomeen in de haven allesbehalve voorbij. Volgens een betrouwbare bron op een terminal wordt sinds deze zomer opnieuw meer geprobeerd om mensen aan boord van schepen richting het VK te brengen: “De camera’s detecteren zowat dagelijks pogingen tot havenindringing, waarna mensen opgepakt worden, zodat het niet tot gevaarlijke situaties komt.” Deze informatie kon door de Federale Scheepvaartpolitie en de procureur nog niet aan onze redactie bevestigd worden.