Nieuwe cruiseterminal Antwerpen ontvangt dit jaar 128.000 toeristen

Nieuws, Havens
Bart Meyvis
De 'Spirit of Adventure' van SAGA Cruises tijdens zijn first call of port in Antwerpen
De ‘Spirit of Adventure’ van SAGA Cruises tijdens zijn first call in haven Antwerpen © Bart Meyvis

Met de komst van het 236 meter lange cruiseschip ‘Spirit of Adventure’ verklaarde Antwerps schepen van Toerisme Koen Kennis het cruiseseizoen officieel voor geopend. Op walstroom voor dergelijke mastodonten is het nog even wachten, zo blijkt.

Aan boord van de ‘Spirit of Adventure’ van de Britse rederij SAGA Cruises pakte Kennis uit met cijfermateriaal over het cruiseseizoen van 2022 en blikte hij vooruit naar 2023. Zo stond het afgelopen cruiseseizoen nog volop in het teken van herstel. Antwerpen ontving in 2022 796 riviercruises, goed voor 109.764 passagiers. Hiermee zit Antwerpen bijna weer op het niveau van 2019. Daarnaast maakten vorig jaar 20 zeecruises gebruik van de nieuwe cruiseterminal voor de rede van Antwerpen, goed voor zo’n 7.891 passagiers.

Infrastructuur

In 2023 zullen zo’n 128.000 toeristen langs de cruiseterminal passeren voor een bezoekje aan Antwerpen. “Dit jaar verwachten we 23 aanlopen van zeecruises”, zegt Kennis. “Zes schepen komen voor de eerste keer in Antwerpen. In totaal brengen deze zeecruises 15.000 passagiers naar de stad. Naast de zeecruises zullen er 704 riviercruises in Antwerpen aanmeren, waarbij we meer dan 113.000 passagiers verwelkomen.”

“Een van de voordelen van de nieuwe cruiseterminal is dat er drie riviercruises achter elkaar kunnen liggen. Antwerpen is klaar om nog meer cruises te ontvangen, de infrastructuur om dat in de allerbeste omstandigheden te doen, ligt er”, aldus nog Kennis.

Officieel startschot cruiseseizoen 2023 in Antwerpen
Officieel startschot cruiseseizoen 2023 in Antwerpen

Wachtbuizen walstroom klaar

“Allerhande verhalen doen de ronde over de vervuiling door deze schepen en het feit dat ze goedkope brandstof zouden bunkeren, maar daar klopt niets van”, zegt Kennis. “Cruiseschepen betalen dezelfde prijs voor hun brandstof als een containerschip dat de haven van Antwerpen aanloopt”, vult Paul Wauters aan, die als nautisch adviseur optreedt voor de stad Antwerpen. “Antwerpen is traditioneel een populaire bunkerhaven, al bunkeren niet alle cruises hier”, zegt Wauters.

Op de vraag of er al walstroom voorzien is voor deze mastodonten, antwoordt Wauters: “De wachtbuizen voor de walstroom liggen klaar, maar eigenlijk heeft Antwerpen nog te weinig aanlopen om ze verder aan te sluiten. Eens het zover is, moet er bovendien nog voldoende stroom beschikbaar zijn.”

Nieuwe cruiseterminal Antwerpen ontvangt dit jaar 128.000 toeristen – Flows

Nieuwe cruiseterminal Antwerpen ontvangt dit jaar 128.000 toeristen

Nieuws, Havens
Bart Meyvis
De 'Spirit of Adventure' van SAGA Cruises tijdens zijn first call of port in Antwerpen
De ‘Spirit of Adventure’ van SAGA Cruises tijdens zijn first call in haven Antwerpen © Bart Meyvis

Met de komst van het 236 meter lange cruiseschip ‘Spirit of Adventure’ verklaarde Antwerps schepen van Toerisme Koen Kennis het cruiseseizoen officieel voor geopend. Op walstroom voor dergelijke mastodonten is het nog even wachten, zo blijkt.

Aan boord van de ‘Spirit of Adventure’ van de Britse rederij SAGA Cruises pakte Kennis uit met cijfermateriaal over het cruiseseizoen van 2022 en blikte hij vooruit naar 2023. Zo stond het afgelopen cruiseseizoen nog volop in het teken van herstel. Antwerpen ontving in 2022 796 riviercruises, goed voor 109.764 passagiers. Hiermee zit Antwerpen bijna weer op het niveau van 2019. Daarnaast maakten vorig jaar 20 zeecruises gebruik van de nieuwe cruiseterminal voor de rede van Antwerpen, goed voor zo’n 7.891 passagiers.

Infrastructuur

In 2023 zullen zo’n 128.000 toeristen langs de cruiseterminal passeren voor een bezoekje aan Antwerpen. “Dit jaar verwachten we 23 aanlopen van zeecruises”, zegt Kennis. “Zes schepen komen voor de eerste keer in Antwerpen. In totaal brengen deze zeecruises 15.000 passagiers naar de stad. Naast de zeecruises zullen er 704 riviercruises in Antwerpen aanmeren, waarbij we meer dan 113.000 passagiers verwelkomen.”

“Een van de voordelen van de nieuwe cruiseterminal is dat er drie riviercruises achter elkaar kunnen liggen. Antwerpen is klaar om nog meer cruises te ontvangen, de infrastructuur om dat in de allerbeste omstandigheden te doen, ligt er”, aldus nog Kennis.

Officieel startschot cruiseseizoen 2023 in Antwerpen
Officieel startschot cruiseseizoen 2023 in Antwerpen

Wachtbuizen walstroom klaar

“Allerhande verhalen doen de ronde over de vervuiling door deze schepen en het feit dat ze goedkope brandstof zouden bunkeren, maar daar klopt niets van”, zegt Kennis. “Cruiseschepen betalen dezelfde prijs voor hun brandstof als een containerschip dat de haven van Antwerpen aanloopt”, vult Paul Wauters aan, die als nautisch adviseur optreedt voor de stad Antwerpen. “Antwerpen is traditioneel een populaire bunkerhaven, al bunkeren niet alle cruises hier”, zegt Wauters.

Op de vraag of er al walstroom voorzien is voor deze mastodonten, antwoordt Wauters: “De wachtbuizen voor de walstroom liggen klaar, maar eigenlijk heeft Antwerpen nog te weinig aanlopen om ze verder aan te sluiten. Eens het zover is, moet er bovendien nog voldoende stroom beschikbaar zijn.”