Zeven schepen vast door kapotte brug Groot Dok in Merksem (+update)

Nieuws, Havens
Bart Meyvis
Ophaalbrug Merksem, Groot Dok
Ophaalbrug Merksem, Groot Dok © Danny Van Nimmen

Al sinds woensdagmiddag 23 november is er geen bediening van de brug die het Groot Dok in Merksem verbindt met het Albertkanaal. Zeven schepen zitten hierdoor vast. De Vlaamse Waterweg is bezig met een spoedherstelling. De hinder zou nog tot morgen duren.

Volgens de Vlaamse Waterweg is er een probleem met het hydraulische systeem van de ophaalbrug die het Groot Dok in Merksem verbindt met het Albertkanaal. Zeven schepen zitten hierdoor vast. “De ‘DW Antwerpen’, een van onze drie bunkerschepen, is gisteren voor een levering het dok ingevaren om 12.00 uur, maar kon er om 14.00 uur niet meer uit”, zegt Peter De Wit van De Wit Bunkering. “Het schip ligt er al bijna een dag, waardoor we andere klanten niet kunnen leveren. We kijken met onze verzekeraar of we de Vlaamse Waterweg aansprakelijk kunnen stellen. Volgens de scheepvaartberichten op VisuRIS (het informatieportal van de Vlaamse Waterweg) is er geen bediening tot vrijdag 25 november 22.00 uur. Er zijn maar drie bunkerschepen die de binnenschepen van de haven van Antwerpen bedienen op dit moment. Als er daar een van uitvalt, komen we echt in de problemen”, alsnog De Wit.

‘Escalda’

Ook binnenschipper Danny Van Nimmen van de ‘Escalda’ ligt geblokkeerd in Merksem. “Sinds gisterenavond is ons schip leeg. Wij hebben gelost bij Paniflower en ik moet nu opnieuw laden, maar kan geen kant op. Niemand heeft nieuws. Mijn verzekering is al op de hoogte, want vrijdag moet ik weer laden bij EuroChem. Het is al de tweede of de derde keer dat de brug op korte tijd buiten werking is, vertelde men mij bij Paniflower. Bij de Vlaamse Waterweg kunnen ze me alleen maar adviseren om af te wachten. Ze zijn er mee bezig, zeggen ze.”

Vlaamse Waterweg

De Vlaamse Waterweg kon niet zeggen of er op dit moment al een aannemer aan de herstelling begonnen is. “Het staat in ieder geval ingepland als een dringende herstelling. Het zou gaan om een oliekering die stuk is en die moet uiteraard dringend hersteld worden. We hebben geen zicht op hoelang dit nog zal duren. Zo gauw de brug terug werkt, zullen we hiervan opnieuw een NTS-bericht op ons portaal posten”, alsnog De Vlaamse Waterweg.

Update vrijdag 25 november 2022
“De ophaalbrug is hersteld en de bediening ervan is hervat sinds donderdagnamiddag – 24 november 2022 – 15.30 uur. We hebben het probleem, te wijten aan een defecte, hydraulische vijzel, kunnen oplossen”, laat Liliane Stinissen, woordvoerder van De Vlaamse Waterweg weten.