Maximumstraf voor ‘Pyton’, ‘Quick’ en ‘Flipke’ in eerste Sky ECC-zaak

Nieuws, Douane
Koen Dejaeger
Politiewagen
Politiewagen © Pixabay

Het Antwerpse hof van beroep heeft woensdag 14 juni zijn eerste arrest geveld in een zaak die voortvloeit uit het onderzoek naar de gekraakte berichtendienst Sky ECC. De betrokken personen kregen de maximumstraf.

Alle procedureargumenten die de verdediging had aangevoerd, werden verworpen en Giorgi en Gianni F. uit Merksem werden veroordeeld tot de maximumstraf van tien jaar cel en 200.000 euro boete. De broers waren in eerste aanleg nog vrijgesproken, omdat er toen nog cruciale bewijsstukken ontbraken in het strafdossier, die in hoger beroep wel toegevoegd werden. Dat meldt persagentschap Belga.

Uit onderschepte communicatie van een Sky ECC-groepsgesprek bleek dat de deelnemers met schuilnamen ‘Pyton’ en ‘Quick’ tussen december 2020 en maart 2021 op zoek waren naar planners in de haven van Antwerpen. Ze stuurden een andere deelnemer, ‘Flipke’, aan om de nodige gegevens te bekomen. Hij benaderde daarvoor een administratief bediende in een ziekenhuis van ZNA die toegang had tot het rijksregister. Zij bezorgde hem de gegevens van drie personen.

Een van de planners kreeg via Instagram 20.000 euro aangeboden om de positie van een container door te geven. Een tweede werd tot driemaal toe door ‘Flipke’ benaderd aan zijn woning. Hij gaf hem een gsm met de boodschap dat hij daarop gecontacteerd ging worden en dat hij daar “mooi woonde met zijn vrouw en twee kindjes”.

Identificatie

‘Pyton’, ‘Quick’ en ‘Flipke’ werden geïdentificeerd als Giorgi F., Gianni F. en Jesse A. Zij werden samen met de ZNA-medewerkster vervolgd voor lidmaatschap van een criminele organisatie, schending van het beroepsgeheim en misbruik van vertrouwen. De ZNA-medewerkster werd in maart 2022 veroordeeld tot een werkstraf. Jesse A. kreeg drie jaar cel, waarvan een jaar met uitstel.

De broers F., voor wie twee jaar cel was gevorderd, werden vrijgesproken. Hun advocaten hadden aangevoerd dat het niet vaststond dat zij achter ‘Pyton’ en ‘Quick’ schuilgingen. De rechtbank gaf hen gelijk: in het strafdossier zat alleen een proces-verbaal met de melding dat beide beklaagden tijdens het gerechtelijk onderzoek naar Sky ECC, geïdentificeerd werden als ‘Pyton’ en ‘Quick’. Maar hoe de speurders tot die vaststelling waren gekomen, bleek verder nergens uit. De stukken uit het moederdossier rond Sky ECC, waaruit bleek hoe de beklaagden precies geïdentificeerd werden als deelnemers aan het groepsgesprek, waren niet toegevoegd aan het strafdossier.

Beroep tegen vrijspraak

Het openbaar ministerie was tegen de vrijspraken in beroep gegaan en na toevoeging van de stukken uit het moederdossier, vond het hof het wel bewezen dat Giorgi F. en Gianni F. ‘Pyton’ en ‘Quick’ waren. Hun advocaten hadden tal van procedureargumenten aangevoerd om het Sky ECC-onderzoek onderuit te halen, maar die werden door het hof stuk voor stuk van tafel geveegd.

De verdediging had voorts gepleit dat de criminele organisatie waar de broers deel van zouden uitmaken, alleen maar gericht was op het verkrijgen van de gegevens van havenpersoneel, maar het hof was het daar niet mee eens. “Uit de inhoud van de duizenden ontcijferde berichten blijkt dat de beklaagden diep geworteld zaten in het milieu van de cocaïne-invoer via de Antwerpse haven”, klonk het in het arrest waarover Belga bericht.

Van planners tot kuipers

Ze organiseerden uithalingen via pincodefraude en de switch-methode en ronselden havenarbeiders om hen daarbij te helpen. Op alle drugsgevoelige kaaien hadden ze hun mannetjes, van planners en stradlerchauffeurs tot kuipers en securitymensen, die ze te allen tijde konden inzetten voor het uithalen van grote hoeveelheden cocaïne uit containers. De broers waren diegenen die de touwtjes in handen hadden: ze bepaalden de prijs en stuurden hun mensen aan. Volgens het hof waren Giorgi en Gianni F. dan ook geen deelnemers, maar leiders van een criminele drugsorganisatie. En dat laatste liet zich voelen in de strafmaat: beide broers werden veroordeeld tot de maximumstraf van tien jaar.

Maximumstraf voor ‘Pyton’, ‘Quick’ en ‘Flipke’ in eerste Sky ECC-zaak – Flows

Maximumstraf voor ‘Pyton’, ‘Quick’ en ‘Flipke’ in eerste Sky ECC-zaak

Nieuws, Douane
Koen Dejaeger
Politiewagen
Politiewagen © Pixabay

Het Antwerpse hof van beroep heeft woensdag 14 juni zijn eerste arrest geveld in een zaak die voortvloeit uit het onderzoek naar de gekraakte berichtendienst Sky ECC. De betrokken personen kregen de maximumstraf.

Alle procedureargumenten die de verdediging had aangevoerd, werden verworpen en Giorgi en Gianni F. uit Merksem werden veroordeeld tot de maximumstraf van tien jaar cel en 200.000 euro boete. De broers waren in eerste aanleg nog vrijgesproken, omdat er toen nog cruciale bewijsstukken ontbraken in het strafdossier, die in hoger beroep wel toegevoegd werden. Dat meldt persagentschap Belga.

Uit onderschepte communicatie van een Sky ECC-groepsgesprek bleek dat de deelnemers met schuilnamen ‘Pyton’ en ‘Quick’ tussen december 2020 en maart 2021 op zoek waren naar planners in de haven van Antwerpen. Ze stuurden een andere deelnemer, ‘Flipke’, aan om de nodige gegevens te bekomen. Hij benaderde daarvoor een administratief bediende in een ziekenhuis van ZNA die toegang had tot het rijksregister. Zij bezorgde hem de gegevens van drie personen.

Een van de planners kreeg via Instagram 20.000 euro aangeboden om de positie van een container door te geven. Een tweede werd tot driemaal toe door ‘Flipke’ benaderd aan zijn woning. Hij gaf hem een gsm met de boodschap dat hij daarop gecontacteerd ging worden en dat hij daar “mooi woonde met zijn vrouw en twee kindjes”.

Identificatie

‘Pyton’, ‘Quick’ en ‘Flipke’ werden geïdentificeerd als Giorgi F., Gianni F. en Jesse A. Zij werden samen met de ZNA-medewerkster vervolgd voor lidmaatschap van een criminele organisatie, schending van het beroepsgeheim en misbruik van vertrouwen. De ZNA-medewerkster werd in maart 2022 veroordeeld tot een werkstraf. Jesse A. kreeg drie jaar cel, waarvan een jaar met uitstel.

De broers F., voor wie twee jaar cel was gevorderd, werden vrijgesproken. Hun advocaten hadden aangevoerd dat het niet vaststond dat zij achter ‘Pyton’ en ‘Quick’ schuilgingen. De rechtbank gaf hen gelijk: in het strafdossier zat alleen een proces-verbaal met de melding dat beide beklaagden tijdens het gerechtelijk onderzoek naar Sky ECC, geïdentificeerd werden als ‘Pyton’ en ‘Quick’. Maar hoe de speurders tot die vaststelling waren gekomen, bleek verder nergens uit. De stukken uit het moederdossier rond Sky ECC, waaruit bleek hoe de beklaagden precies geïdentificeerd werden als deelnemers aan het groepsgesprek, waren niet toegevoegd aan het strafdossier.

Beroep tegen vrijspraak

Het openbaar ministerie was tegen de vrijspraken in beroep gegaan en na toevoeging van de stukken uit het moederdossier, vond het hof het wel bewezen dat Giorgi F. en Gianni F. ‘Pyton’ en ‘Quick’ waren. Hun advocaten hadden tal van procedureargumenten aangevoerd om het Sky ECC-onderzoek onderuit te halen, maar die werden door het hof stuk voor stuk van tafel geveegd.

De verdediging had voorts gepleit dat de criminele organisatie waar de broers deel van zouden uitmaken, alleen maar gericht was op het verkrijgen van de gegevens van havenpersoneel, maar het hof was het daar niet mee eens. “Uit de inhoud van de duizenden ontcijferde berichten blijkt dat de beklaagden diep geworteld zaten in het milieu van de cocaïne-invoer via de Antwerpse haven”, klonk het in het arrest waarover Belga bericht.

Van planners tot kuipers

Ze organiseerden uithalingen via pincodefraude en de switch-methode en ronselden havenarbeiders om hen daarbij te helpen. Op alle drugsgevoelige kaaien hadden ze hun mannetjes, van planners en stradlerchauffeurs tot kuipers en securitymensen, die ze te allen tijde konden inzetten voor het uithalen van grote hoeveelheden cocaïne uit containers. De broers waren diegenen die de touwtjes in handen hadden: ze bepaalden de prijs en stuurden hun mensen aan. Volgens het hof waren Giorgi en Gianni F. dan ook geen deelnemers, maar leiders van een criminele drugsorganisatie. En dat laatste liet zich voelen in de strafmaat: beide broers werden veroordeeld tot de maximumstraf van tien jaar.