Fluvius graaft 2,3 kilometer lange sleuf voor groene stroom

Nieuws, Douane
Michiel Leen
Graafwerken Fluvius voor groenestroomleiding
Graafwerken Fluvius voor groenestroomleiding © Fluvius

Netbeheerder Fluvius graaft in Kallo een 2,3 kilometer lange sleuf met daarin kabels voor bedrijven in de buurt die hun groenestroomproductie willen opdrijven. Voor fietsers wordt een tijdelijk fietspad voorzien.

Fluvius voert momenteel grote netverzwaringswerken uit in de Ploegweg, de Molenweg en de Ketenislaan in Kallo (Beveren). Het netbedrijf trekt er een sleuf van 2 meter breed over een lengte van in totaal 2,3 kilometer in het kader van een synergieproject waarmee bedrijven uit de omgeving hun groenestroomprductie fors kunnen opdrijven.

Samenwerking

Drie bedrijven in de buurt beschikken over eigen vergistingsinstallaties waarmee ze biomethaan opwekken uit organische stoffen. Het gaat om E-Wood/Indaver, Group Op de Beeck en Fertikal. Daarmee produceren ze ook groene stroom via warmtekrachtkoppelingen (WKK). Om die groenestroomproductie fors op te kunnen drijven, moesten ze elk hun elektriciteitsaansluiting verzwaren via een nieuwe kabel naar het dichtstbijzijnde transformatorstation. Ze bundelen nu de krachten en laten de benodigde kabels door dezelfde sleuf lopen. 

Klaar half september

Daarnaast komt er in dezelfde sleuf een extra kabel voor de openbare verlichting in de Antwerpse haven. Op die manier wordt de hinder door de werken beperkt. Fluvius legt ook een tijdelijk fietspad aan van zevenhonderd meter lang, om te vermijden dat fietsers voor de werken ruim vijf kilometer moesten omrijden. Tegen half september moeten de werken klaar zijn.

Michiel Leen