Telex: Maritieme Campus, ‘Ever Given’, spoorverkeer, jack-up kapseist

Nieuws, Douane
Julie Desmet
Koelcontainers van Koreaanse rederij HMM
Koelcontainers van Koreaanse rederij HMM © HMM

MSC wil een cruiseschip bouwen op waterstof, de megamax ‘Ever Given’ meert op 29 juli af in de Rotterdamse haven, Infrabel stelde een alternatieve spoorroute via Frankrijk in dienst en een jack-up installatieschip is voor de Chinese kust gekapseisd.

MARITIEME CAMPUS – 

Natuurpunt Hobokense Polder begint weer een bezwaarschriftencampagne tegen de plannen van CMB voor een Maritieme Campus in Antwerpen. CMB legde vorige week een bijgewerkte vergunningsaanvraag op tafel, maar dat is duidelijk niet genoeg voor de natuurbeweging, die in haar nieuwsbrief het publiek oproept om via een onlineformulier bezwaar in te dienen. Het openbaar onderzoek loopt nog tot en met 16 augustus. Verwacht wordt dat het Antwerpse stadsbestuur rond midden oktober een beslissing neemt over de vergunning. (ML)

MSC – 

Rederij MSC zet samen met de Italiaanse scheepsbouwer Fincantieri en gasbedrijf Snam een haalbaarheidsonderzoek op naar de bouw van een cruiseschip op groene waterstof. Het zou gaan om een wereldwijde primeur. De studie zal een jaar in beslag nemen. Afhankelijk van de uitkomst, zal worden beslist of het project wordt voortgezet. (JD)

‘EVER GIVEN’ – 

Het containerschip ‘Ever Given’, dat eind maart 2021 het Suezkanaal blokkeerde, meert op donderdag 29 juli af bij ECT Delta terminal in de haven van Rotterdam. De verwachte aankomsttijd is 5.00 uur. De megamax blijft er naar verwachting tot 3 augustus om containers te lossen en te laden. Hierop zet de ‘Ever Given’ koers naar de haven van Felixstowe. Daar zullen de resterende voor het Verenigd Koninkrijk bestemde containers van het schip worden gehaald. (JD)

THUISBLIJFDAG – 

Al bijna 3.000 vrachtwagenchauffeurs hebben zich in het Verenigd Koninkrijk aangesloten bij het voorstel om op 23 augustus een nationale ‘stay at home day’ te organiseren. Met hun thuisblijfdag willen de truckers de lage lonen en slechte arbeidsomstandigheden aanklagen. Er komen bezorgde reacties op de plannen omdat de krakende toeleveringsketens nu al onder druk staan door het chauffeurstekort. (YD) 

HMM – 

De Zuid-Koreaanse rederij HMM neemt dit jaar nog 2.300 nieuwe reefers (koelcontainers) in gebruik om haar diensten op het gebied van gekoelde vracht te verbeteren. De reefers kunnen worden uitgerust met geavanceerde ‘Controlled Atmosphere’-technologie. Die zorgt ervoor dat het rijpingsproces tijdens het transport vertraagt, waardoor de houdbaarheid van vers fruit en groenten wordt verlengd. (JD)

ALTERNATIEVE SPOORROUTE – 

Door de overstromingen in Wallonië is nog steeds een deel van het spoornet onberijdbaar. Dat geldt onder meer voor de lijn richting de spoorterminal van Athus en een deel van de spoorcorridor Noordzee-Middellandse Zee (RFC NSM). Spoornetbeheerder Infrabel stelt hiervoor in overleg met het Franse SNCF Réseau een alternatieve route via Frankrijk in dienst. Die loopt via de ‘artère Nord-Est Lille-Charleville-Thionville-Metz’, die onderdeel is van de RFC NSM en een belangrijke alternatieve route vormt voor Athus-Meuse. Die alternatieve route geldt voorlopig alleen tijdens de nacht en tot 15 augustus. (KH)

GEKAPSEISD – 

Het jack-up installatieschip ‘Sheng Ping 001’ is op 25 juli 2021 gekapseisd voor de Zuid-Chinese kust van Guangdong. 63 mensen aan boord werden gered, vier zijn nog steeds vermist. Het schip werkte aan het offshorewindpark ‘CGN New Energy’ toen het begon te kantelen en overstroomde. De precieze oorzaak is nog niet bekend. Vermoedelijk betrof het een ‘punch through’, waarbij een van de poten van het hefplatform de zeebodem plotseling doorboort. Een video van het accident kunt u hier bekijken. (JD)

KIELDRECHTSLUIS – 

De Kieldrechtsluis in de Antwerpse Waaslandhaven is morgen – woensdag 28 juli – van 8.00 uur tot 18.00 uur tijdelijk buiten dienst wegens wegwerkzaamheden. De sluis is gesperd voor alle scheepvaart. Het landverkeer wordt naargelang de werkzaamheden omgeleid via de Prosperbrug en Arenbergbrug of Ketenisbrug en Sint-Annabrug. (JD)