Ontwerpers Lingang zoeken ook andere logistieke investeerders

Nieuws, Douane
Roel Jacobus
De eerste spadesteek van het logistiek park Lingang in Zeebrugge
De eerste spadesteek van het logistiek park Lingang in Zeebrugge © RJ

De vier Vlaamse bureaus die de logistieke hub Lingang in Zeebrugge ontwierpen, gaan op permanente basis samen door. Onder de naam DEVI presenteren ze zich als een onestopshop voor investeerders in Zeebrugge en op andere logistieke hotspots.

Het teken- en studiewerk voor het logistiek park van Lingang in Zeebrugge – een domein van 15 hectare met daarop een gebouw van 7,6 hectare – gebeurde door vier Vlaamse partners. Ze stichtten daarvoor op 8 mei 2019 de vennootschap DEVI, een samentrekking van de eerste letters van hun bedrijfsnamen: architectenbureau Dugardyn (Brugge), studiebureau voor stabiliteit Establis (Roeselare), studiebureau voor landmeten en wegenis Verhaeghe & Partners (Zedelgem) en studiebureau voor technieken Ingenium (Brugge).

“De eerste spadesteek van Lingang eind juni betekent ook voor ons een mijlpaal”, zegt Frederik Moortgat, oprichter en voorzitter van Establis (rechts op de foto). “Diverse partners van DEVI werkten al van in de jaren 90 af en toe samen aan projecten, telkens onder eigen naam. Onze samenwerking voor dit eerste project van Lingang (er is nog een tweede fase vergund, red.) leerde dat we een belangrijke meerwaarde hebben als onestopshop voor internationale investeerders. In onze groep hebben we kennis van techniek, wetgeving en reglementering, contacten met de stakeholders en ervaring met de lokale gebruiken en gewoontes.”

Brug slaan tussen China en Zeebrugge

Frederik Moortgat treedt op als CEO van de vennootschap DEVI, met wettelijke zetel op het adres van Establis in Roeselare. “Ik hoop dat we de brug kunnen slaan tussen wereldspelers en de haven van Zeebrugge. In 2010 bezocht ik met Voka de wereldtentoonstelling in Shanghai, waar ik onder de indruk was van de haven. Ik zag er voor het eerste warehouses op twee niveaus, iets wat toen en nu ook nog niet gebruikelijk is in de Belgische havens. Het was toen al duidelijk dat China een wereldspeler is die bakens verzet met innoverende en vaak spectaculaire projecten.”

DEVI is sterk actief in de logistieke sector en logistieke gebouwen voor de industrie. Tot de referenties behoren projecten voor Bridgestone en Wallenius Wilhelmsen in Zeebrugge. Vandaag werken de partners er aan het logistieke park Lingang, de tweede terminal van machinebehandelaar Vandervlist en de uitbreiding met 1 hectare magazijnen van ECS op de Transportzone. Er lopen ook projecten voor veevoederproducent en behandelaar van granen Group Depre aan het Boudewijnkanaal in Brugge en het Albertkanaal in Schoten.

Roel Jacobus