Kandidaat NextGen District: Laupat Industries (deel 2)

Nieuws, Douane
Michiel Leen
Laupat Industries
Laupat Industries © Laupat Industries

Port of Antwerp maakte recent de eerste bedrijven bekend die hun intrek nemen in het NextGen District, de bedrijvenzone voor duurzame en circulaire activiteiten in de Antwerpse haven. Vandaag over: Laupat Industries, recycleerder autobanden.

Het Antwerpse Laupat Industries (de naam is afgeleid van de namen van stichters Frank Lauwers en Walter Patijn) is een van de vier bedrijven die deel uitmaken van de eerste lichting ‘bewoners’ van het NextGen District in de haven van Antwerpen. Laupat wil op het terrein een installatie bouwen voor de duurzame recyclage van oude autobanden. “Vandaag worden oude autobanden geshredderd en herleid tot brandstof. Wij willen het staal uit de banden recupereren en ze gebruiken als grondstof. Dat proces is CO2- en energieneutraal”, zegt Patijn. 

Koolstof recycleren

Uit oude autobanden vallen heel wat grondstoffen te recupereren, zo blijkt. Zo kan er olie uit worden gewonnen die aan de chemische industrie wordt geleverd als basis voor nieuwe kunststoffen. Ook bevatten autobanden veel koolstof, dat opnieuw als grondstof kan dienen voor nieuwe autobanden. Het staal kan worden gerecycleerd door de metaalindustrie. Op termijn wil Laupat ook waterstof uit de banden recupereren. Andere gassen die tijdens de recyclage vrijkomen, dienen om de processen binnen de fabriek mee aan te sturen. 

20.000 ton 

Het proces voor een omgevingsvergunning is nog bezig. Laupat wil evenwel in het eerste kwartaal van 2023 operationeel zijn in Antwerpen. In eerste instantie is de Antwerpse installatie goed voor de jaarlijkse verwerking van maar liefst 20.000 ton oude autobanden, die worden aangeleverd door bandencentrales in de Antwerpse regio. Daartoe wil Laupat op de Antwerpse site drie reactoren bouwen. De installatie zou goed zijn voor zo’n 55 jobs. Voor de logistieke oplossingen werkt het bedrijf samen met Zuid Natie. 

Gisteren las u over de eerste kandidaat voor NextGen in Antwerpen: Triple Helix. De volgende dagen leest u meer over de twee resterende kandidaten.

Michiel Leen