Amaury Luyckx vicepresident Belgisch-Afrikaanse Kamer van Koophandel

Nieuws, Douane
Michiel Leen
Amaury Luyckx, managing director van Polytra
Amaury Luyckx, managing director van Polytra © Polytra

Amaury Luyckx, CEO van Polytra, is aangesteld als vicepresident van de Belgisch-Afrikaanse Kamer van Koophandel (CBL-ACP). Luyckx kent het continent: hij heeft er jaren gewoond en gewerkt. Bovendien neemt de zakelijke interesse in de regio toe.

Luyckx neemt met enthousiasme het vicepresidentschap op. “De Belgisch-Afrikaanse Kamer van Koophandel is een van de oudste verenigingen in haar soort”, zegt Luyckx. “We kunnen bogen op een breed politiek, diplomatisch en economisch netwerk, zowel in Afrika als in België. Deze mensen kennen het terrein en kunnen een realistische inschatting geven van de situatie ter plaatse. Persoonlijke relaties blijven in Afrika cruciaal voor succesvol zakendoen.”

Het is de bedoeling om zowel de interne als externe netwerking nog te bevorderen: de contacten onder leden aanzwengelen en de relaties tussen de bedrijven en de vertegenwoordigers op het terrein nog uit te breiden. De Kamer zet ook zelf handelsmissies op het getouw of sluit aan bij bestaande officiële handelsmissies.

Interesse boomt

De zakelijke interesse in Afrika boomt. Commodity’s zoals koffie, cacao en koper kennen stijgende prijzen en zorgen voor een economische boost ter plaatse. “Tel daarbij dat het continent, met een dramatische uitzondering voor Zuid-Afrika, relatief gespaard is gebleven van COVID-19, en je begrijpt het appeal van de regio. Er wordt vandaag over Afrika gesproken zoals een jaar of tien geleden over China: the place to be”, klinkt het.

Zelf heeft Amaury een jarenlange ervaring in de regio. Gedurende een kleine zeven jaar woonde en werkte hij in Zuid-Afrika en Congo. “Ik heb zeer goede herinneringen aan die tijd. Ook vandaag is Afrika een belangrijke markt voor Polytra: we hebben twaalf kantoren verspreid over het continent, met in totaal zo’n driehonderd medewerkers.”

Europese troef

Een bijkomende troef is volgens Luyckx ook de culturele affiniteit tussen Afrika en Europa. “Frans en Engels blijven de dominante talen, ook op religieus vlak zijn er raakpunten en het tijdsverschil tussen Afrika en Europa is miniem. Dat zijn troeven die ons in staat stellen om als Europese bedrijven het verschil te maken.”

De combinatie van het CEO-schap bij Polytra en deze onbezoldigde functie als vicepresident belooft pittig te worden, maar Amaury ziet vooral de voordelen ervan in. “Als CEO van Polytra bezoek ik sowieso onze Afrikaanse vestigingen. Mijn engagement in de kamer brengt ook voor ons bedrijf voordelen mee.”

Michiel Leen