Telex: ZIM, Bayer, BLS, Trilogiport, spoorsperring en ‘smoothie fuel’

Nieuws, Douane
Julie Desmet
Roroschip 'M/V Autosky' van de Noorse rederij UECC
Roroschip ‘M/V Autosky’ van de Noorse rederij UECC © UECC

E-commercelogistieker PFSweb opende zijn nieuwste distributiecentrum op Trilogiport in Luik, de Israëlische rederij Zim heeft in 75 jaar tijd zijn grootste winst ooit geboekt en de Rijn-Alpen-spoorcorridor blijft tot nader order versperd.

TRILOGIPORT – 

Het Texaanse bedrijf PFSweb, gespecialiseerd in logistieke dienstverlening voor de e-commercesector, heeft zijn nieuwste distributiecentrum van 25.000 m2 groot op de zone Trilogiport in het Luikse Hermalle-sous-Argenteau officieel geopend. Waals minister van Economie Willy Borsus woonde de plechtigheid bij. PFSweb kende een sterke groei in 2020 en verwerkte, als direct gevolg van de coronapandemie, ruim vijf miljoen onlinebestellingen in België. In 1999 opende PFS zijn eerste vestiging in Luik buiten de Verenigde Staten. (JD)

SPOORSPERRING – 

De Rijn-Alpen-spoorcorridor die Rotterdam met Genua verbindt, blijft tot nader order versperd ter hoogte van Kestert in de Duitse deelstaat Rheinland-Pfalz. Op 15 maart kwam een deel van een rotswand op de spoorlijn terecht. Momenteel wordt met springstof nog een deel van de bergwand losgemaakt. Daarna wordt gestart met het puinruimen en kan de schade aan het spoor vastgesteld worden. Het is nog niet duidelijk wanneer de spoorlijn opnieuw in gebruik kan genomen worden. Het spoorvervoer wordt omgeleid via de linker-Rijnoever. (KH)

NIEUWE CAO ECT – 

De werknemers van ECT in Rotterdam gaan er de komende drie jaar 4,5% in loon op vooruit. Ook krijgen ze een premie van 2.150 euro. Dat staat in het cao-akkoord dat het containeroverslagbedrijf en de vakbonden hebben gesloten. De loonsverhoging en de premie betekenen een reële verbetering voor de werknemers, want als een van de weinigen in Nederland wordt bij hen het inkomen elk jaar automatisch aan de inflatie aangepast. De vakbondsleden moeten zich nog wel uitspreken over het akkoord. (AB)

POOLS-DUITSE GRENS – 

Door de forse stijging van het aantal COVID-19-gevallen in Polen beschouwt Duitsland het land als een ‘gebied met een hoge incidentie’. Aan de Pools-Duitse grens zijn speciale regels ingevoerd voor truckchauffeurs. Die regels zijn verschillend in de grensdeelstaten Mecklenburg-Vorpommern, Brandenburg en Saksen, onder meer op het gebied van verplichte tests. Ook aan de Tsjechische grens zijn er controles. Daar werd een chauffeur betrapt met een vervalst corona-attest. Hij kreeg een boete van 2.700 euro. (PhVDo)

UECC ‘SMOOTHIE’ FUEL – 

Na een jaar proefvaren op biodiesel wil United European Car Carriers (UECC) niets anders meer dan 100% plantaardige brandstof in de motoren van ‘Autosky’ (zie foto). Die 140 meter lange rorocarrier voor 2.080 wagens vaart op een rotatie langs Rotterdam, Zeebrugge, Santander en Pajes. Met de steun van sleutelklant BMW schakelde UECC in maart 2020 over op een ‘smoothie’ van onder meer oude keukenolie. Bij een jaarverbruik van 6.000 ton biodiesel daalde de CO2-emissie van de ‘Autosky’ met 60%. Er werd 9.000 kg minder zwaveloxide en zo goed als geen fijn stof meer uitgestoten. UECC zal die biodiesel ook voor een ander schip gebruiken en overweegt bio-lng voor de Baltische operaties. (RJ)

CROSSRAIL BENELUX –

De integratie vorig jaar van het in 2019 door BLS Cargo overgenomen Crossrail Benelux heeft de Zwitserse spooroperator geen windeieren gelegd. Het gaf volgens BLS een boost aan de operationele samenwerking op gezamenlijke grensoverschrijdende verbindingen. Zo konden in het najaar van 2020 tien nieuwe multisysteem-locomotieven worden ingezet op de internationale verbindingen tussen België en Italië. Dat verbeterde de efficiëntie en de kwaliteit van de dienstverlening. Ondanks de coronacrisis sloot BLS Cargo het jaar af met een winst van 1,9 miljoen Zwitserse frank. Het trafiekvolume daalde met 10%. (KH)

BAYER – 

Chemiebedrijf Bayer heeft in zijn Antwerpse fabriek, waar gewasbeschermingsmiddelen worden geproduceerd, een waterrecyclage-eenheid geïnstalleerd om gezuiverd afvalwater op te waarderen tot kwalitatief proceswater. Bayer presenteerde de nieuwe installatie in aanwezigheid van havenschepen Annick De Ridder op Wereldwaterdag (22 maart 2021). Het water wordt verdeeld naar verschillende eenheden van de fabriek: als drinkwater, als gedemineraliseerd water voor bepaalde processen en als stoom voor de opwarming van ketels en leidingen. (JD)

ZIM – 

De Israëlische rederij Zim heeft zijn grootste winst ooit geboekt in zijn 75-jarige bestaan. In 2020 rijfde Zim een netto-inkomen binnen van 524 miljoen dollar, waarvan ruim 366 miljoen dollar in het vierde kwartaal werd behaald. In het laatste kwartaal in 2019 bedroeg was dat maar 1,2 miljoen dollar. Zim vervoerde in 2020 zo’n 2,8 miljoen teu aan een gemiddelde tarief per teu van 1.229 dollar. Tussen 2016 en 2019 leed Zim een gecumuleerd verlies van 284 miljoen dollar. De ommekeer is vooral te danken aan de samenwerkingsovereenkomst met de 2M Alliance die in september 2018 werd afgesloten. Na de beursintroductie in 2021 kondigde Zim dit jaar ook een strategische langetermijnbevrachtingsovereenkomst aan voor tien lng dual-fuelcontainerschepen van 15.000 teu om tegemoet te komen aan de groeiende marktvraag op de vaarroute tussen Azië en de oostkust van de Verenigde Staten. (JD)

KALLOSLUIS – 

Op woensdag 24 maart is de Kallosluis in de Antwerpse Waaslandhaven van 6.00 uur tot 18.00 uur tijdelijk buiten dienst wegens onderhoudswerken. De sluis is dan gesperd voor alle scheepvaart. (JD)