Telex: vakbondsactie NL, inspectiedrones, DHL en hybride bulkcarrier

Nieuws, Douane
Julie Desmet
Ontwerp van hybride bulkcarrier 'InfinityMAX' van rederij Stena Bulk
Ontwerp van hybride bulkcarrier ‘InfinityMAX’ van rederij Stena Bulk © Stena Bulk

6% van de werkgevers in transport en logistiek plant aanwervingen tegen eind juni 2021, rederij Stena Bulk stelde het ontwerp van zijn eerste hybride bulkcarrier voor en het toeristische eiland Mauritius kampt weer met olievervuiling.

AANWERVINGEN – 

Volgens de ManpowerGroup Barometer voor de Tewerkstellingsvooruitzichten wordt verwacht dat de werkgelegenheid in de sector transport en logistiek in het tweede kwartaal van 2021 redelijk stabiel zal blijven. 6% van de bevraagde werkgevers plant aanwervingen tegen eind juni. 3% is van plan het personeelsbestand in te krimpen. De overige 91% verwacht geen verandering. “Werkgevers zijn van plan hun personeelsbestand te stabiliseren terwijl de markt nog weinig visibiliteit biedt”, meldt Philippe Lacroix, managing director van ManpowerGroup BeLux. “De kracht van het herstel zal sterk afhangen van het succes van de vaccinatiecampagne.” (JD)

DEME – 

In het offshore windmolenpark Rentel in de Noordzee hebben DEME en Sabca een reeks tests uitgevoerd met autonome drones. Die moeten op termijn verschillende taken op zich nemen zoals bewakings-, reddings- en detectiemissies. Tijdens een van de tests vloog een bewakingsdrone met een ruim 3 meter grote vleugelspanwijdte 35 km van de Belgische kust naar het windmolenpark. (JVB) 

VAKBONDSACTIE – 

De Nederlandse vakbonden in het beroepsgoederenvervoer – waaronder FNV en CNV – zijn gestart met werkonderbrekingen in de vorm van actieoverleggen op distributiecentra. De acties volgen nadat de werkgevers het ultimatum van de vakbonden op maandag 8 maart lieten verstrijken. De bonden wilden in november 2020 al onderhandelen over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst maar de werkgevers probeerden daar volgens FNV steeds onderuit te komen. De bonden streven naar een loonsverhoging van 3,5%, willen dat medewerkers vroeger kunnen stoppen met werken en dat de arbeidsomstandigheden van chauffeurs verbeteren. (JD)

HYBRIDE – 

De Zweedse rederij Stena Bulk heeft het ontwerp van zijn eerste hybride bulkcarrier voorgesteld. Het nul-emissieschip kan zowel droge als natte lading – waaronder vloeibare gasproducten zoals methanol, methaan en ammoniak – vervoeren in modulaire compartimenten (zie foto). De units kunnen ook buiten de havens worden afgezet en worden opgepikt door slepers om congestie te vermijden. Volgens Stena Bulk kan dat een even grote impact op de scheepvaart hebben als de containerisatie in de jaren vijftig. Het semiautonome ‘InfinityMAX’-schip wordt aangedreven door waterstof en zal tussen 2030 en 2035 in de vaart komen. (JD)

GESTRAND – 

Op een rif nabij Port Louis, de hoofdstad van Mauritius, is op zondag 7 maart een vissersschip met 130 ton stookolie aan boord gestrand. Voor de tweede keer in korte tijd wordt het toeristische eiland in de Indische Oceaan geconfronteerd met ernstige vervuiling. Op 25 juli 2020 liep de Japanse bulkcarrier ‘MV Wakashio’ vast voor de kust van Mauritius en er lekte toen 1.000 ton olie in zee. Kustwacht en leger zijn momenteel druk in de weer om de olie van het zinkende vissersschip weg te pompen. (JD)

DHL – 

DHL Global Forwarding, de expeditietak van DHL, zag de zeevrachtvolumes in 2020 met 10% dalen omwille van COVID-19. In totaal verwerkte het bedrijf 2,9 miljoen teu. In 2019 bedroeg dat nog 3,2 miljoen teu. “Een aantal belangrijke distributiepunten kreeg te maken met congestie en vertragingen omdat vrachtvervoerders probeerden de capaciteit aan te passen aan de marktvraag en grote capaciteitsoverschotten wilden voorkomen”, schrijft DHL. In totaal behaalde Deutsche Post DHL Group 66,8 miljard euro omzet in 2020 tegenover 63,3 miljard in 2019. De groep schrijft dat succes vooral toe aan de dynamische groei van e-commerce. (JD)

KALLOSLUIS – 

Op woensdag 10 maart is de Kallosluis in de Antwerpse Waaslandhaven van 8.00 uur tot 15.30 uur tijdelijk buiten dienst wegens onderhoudswerken. De sluis is dan gesperd voor alle scheepvaart. (JD)