Telex: Euronav, Manuport Logistics, start GXO en ‘moderne slavernij’

Nieuws, Douane
Julie Desmet
Milieuvriendelijke supertanker 'Doris' van Euronav
Milieuvriendelijke supertanker ‘Doris’ van Euronav © Euronav

Commercieel directeur van CityDepot en BD myShopi Tim De Witte verlaat het bedrijf, de Zeebrugse truckparking in de Loodswezenstraat kampt met onhygiënische toestanden en Delta Cargo kondigt directe vluchten aan tussen Brussels Airport en New York.

BD LOGISTICS – 

Tim De Witte, commercieel directeur van BD Logistics, BD myShopi en CityDepot, verlaat na acht jaar het bedrijf. Waar hij nu aan de slag gaat, is nog niet geweten. De Witte speelde een belangrijke rol in de omvorming van Belgische Distributiedienst in een digitale omnichannel ‘activator’ (met de acquisitie in 2013 van myShopi) en bezorgingsbedrijf via BD Logistics. Dat kocht in 2020 CityDepot (duurzame distributie) en Dockx Select (een- of tweemansleveringen en pick-uppoints). (PhVDo)

EURONAV – 

De Antwerpse rederij Euronav verwelkomde op 24 februari 2021 de laatste twee van zijn vier nieuwste VLCC’s (very large crude carriers) van het type ‘eco’ tijdens een virtuele naamceremonie. De milieuvriendelijke zusterschepen ‘Doris’ (zie foto) en ‘Dickens’ worden in 2021 in de vaart genomen en zullen ‘Delos’ en ‘Diodorus’ vervoegen, die op 17 december 2020 werden ingehuldigd. De aftermovie van dit feestelijk event kunt u hier bekijken. (JD)

‘SLAVERNIJ’ – 

Er werden opnieuw schrijnende hygiënische toestanden vastgesteld op de vrachtwagenparking in de Loodswezenstraat in Zeebrugge, die een jaar geleden door de arbeidsauditeur kortstondig gesloten werd. Bij een controle van de arbeidsinspectie, de gerechtelijke politie en het parket op zondag 21 maart, bleken er 185 Roemeense chauffeurs samen te hokken met slechts drie toilethokjes en één waterkraantje. De socialistische transportvakbond BTV-ABVV, die net vandaag een actieweek tegen sociale dumping houdt, spreekt van “moderne slavernij”. (RJ)

XPO LOGISTICS – 

De logistieke tak van XPO Logistics wordt onder de naam GXO Logistics verzelfstandigd. Eind 2020 meldde de Amerikaanse groep dat ze haar activiteiten medio 2021 opsplitst in twee ondernemingen (een voor transport en een voor contractlogistiek). GXO staat voor Game Changer Opportunities. In België telt XPO Logistics vijf vestigingen (Kallo, Asse, Genk, Veurne en Welkenraedt). Die ontwikkelen vooral supplychainactiviteiten. In Antwerpen had XPO ook expeditieactiviteiten, maar die zijn vorig jaar gesloten. (PhVDo)

DELTA CARGO – 

Delta Cargo kondigt directe vluchten aan tussen Brussels Airport en New York (JFK). De non-stopdienst tussen Brussel en de Verenigde Staten wordt vanaf 27 maart van Detroit (DTW) naar New York (JFK) verplaatst. Die nieuwe dienst biedt een uitgebreide verbinding naar de westkust met vijf dagelijkse retourvluchten van en naar JFK-LAX, evenals een verbinding van/naar Atlanta en Latijns-Amerika. (MDV) 

MPL – 

De Antwerpse forwardingorganisatie Manuport Logistics (MPL) neemt deel aan StuBru At Work. Van 22 tot en met 25 maart zullen de werknemers worden getest op hun actuele kennis en muziekkennis. CEO Guy Pasmans zal tijdens de finale strijden om de winnaarstitel. “Er zijn heel veel muziekliefhebbers in onze familie”, vertelt communicatieverantwoordelijke Wietse Aerden. “De radio is het ideale medium om tijdens de coronacrisis de verbondenheid te vergroten. Het initiatief kwam dan ook van onze collega’s zelf.” De winnaar wordt op donderdag bekendgemaakt en mag een dag lang de muziek op Studio Brussel kiezen. Ook komt er een muziekband live spelen op de werkvloer. (JD)

KANAAL – 

Voor de kust van Calais en Boulogne-sur-Mer zijn op zondag 21 maart 72 migranten gered. Ze zaten aan boord van twee boten en probeerden de oversteek te maken naar de Britse kust. Sinds oktober 2018 nemen de pogingen van migranten om het Kanaal over te steken toe. In 2020 waren er meer dan 9.500 oversteken of pogingen daartoe. Dat is vier keer meer dan in 2019. Zes mensen kwamen om het leven, drie raakten vermist. (JD)

KIELDRECHTSLUIS – 

De Kieldrechtsluis in de Antwerpse Waaslandhaven is morgen – dinsdag 23 maart – van 8.00 uur tot 15.30 uur tijdelijk buiten dienst wegens werkzaamheden. De sluis is gesperd voor alle scheepvaart. Het landverkeer wordt omgeleid via de Ketenisbrug en Sint-Annabrug. (JD)