iOnLogistics helpt logistieke bedrijven in breakbulk digitaliseren

Flowsmagazine, Warehousing
Koen Dejaeger
"Goed gestroomlijnde processen absolute noodzaak voor elke onderneming"
“Goed gestroomlijnde processen absolute noodzaak voor elke onderneming” © iOnLogistics

In ons meest recente Flowsmagazine belichten we het thema breakbulk. Het woord digitalisering is niet meer weg te denken, maar toch lijkt digitalisering bij op- en overslaan van breakbulk vaak nog problematisch. Een gemiste kans vinden ze bij iOnLogistics. Een gesprek met Yentl Van Gucht, businessdeveloper bij iOnLogistics.

De softwareontwikkelaar uit Temse licht toe hoe meer digitalisering kan bijdragen aan de transitie in de logistieke wereld. “Digitalisering is belangrijk omdat er tal van activiteiten zijn die manueel gebeuren of niet met het juiste systeem, en zo verlies je veel tijd en vergroot het risico op fouten”, zegt Yentl Van Gucht, business developer bij iOnLogistics.

Het bedrijf iOnLogistics ontwikkelt een Terminal Operating System (iTOS) voor terminals en 3PL/4PL verladers om te automatiseren en zo de stap te zetten naar meer efficiëntie en productiviteit. “Om dit te verwezenlijken, moet je de sector door en door kennen. De meeste teamleden van iOnLogistics kunnen terugblikken op 20 tot 30 jaar ervaring in de logistieke sector. Sterker nog: ze bouwden in het verleden mee aan software voor op- en overslagbedrijven in bulk en breakbulk. Terminals en 3PL/4PL verladers plukken de vruchten van de aanwezige knowhow.”

Het bedrijf is dan ook goed geplaatst om zijn licht te laten schijnen op de digitalisering in de breakbulk sector. “Er zijn nog veel mogelijkheden voor bedrijven om verder te optimaliseren die vandaag nog niet benut worden.”

Stap voor stap de weg naar digitalisering op te gaan, is volgens iOnLogistics de meest effectieve strategie, beginnend met eenvoudige processen. “Veel processen, zoals het invoeren van orders in een systeem, worden vandaag nog steeds bijgehouden in Excel of manueel ingevoerd in een systeem. Dit zorgt voor een aanzienlijke werklast en vergroot het risico op dubbele invoer en fouten”, licht Van Gucht toe.

Klanten

“Ook het informeren van klanten vormt voor veel terminals een uitdaging. Klanten ontvangen graag updates over het lossen, laden of vertrekken van hun goederen op de terminal, evenals informatie over de huidige voorraadstatus. Om dergelijke updates te verschaffen is het van belang voor een terminal om een nauwkeurig en helder overzicht te hebben van de uitgevoerde en lopende activiteiten en de voorraad”, zegt Van Gucht.

Zelfs het correct uitvoeren van leveringen is niet altijd vanzelfsprekend. “Dat is al vervelend bij kleine pakketjes, maar bij ladingen van breakbulk is dat zelfs problematisch omwille van de kost en hinder dat dit teweegbrengt. Denk bijvoorbeeld aan papierrollen die beschikbaar zijn in verschillende diktes. Als er een verkeerde dikte wordt geladen is de levering foutief en volgen de problemen vanzelf.”

Dergelijke activiteiten lijken dus eenvoudig, maar blijken in de praktijk vaak nog niet optimaal te verlopen. Een eerste stap hierin, volgens iOnLogistics, is te kiezen voor een systeem dat alle administratieve, operationele en financiële processen vanuit één centrale plaats gaat stroomlijnen. Vervolgens is het essentieel om een systeem te selecteren dat specifiek geschikt is voor breakbulkactiviteiten.

Info over voorraad

“Op de markt zijn er veel softwaresystemen aanwezig, maar slechts weinige zijn geschikt voor breakbulk”, zegt Yentl Van Gucht. “De e-commerce sector is bijvoorbeeld veel groter en dus is er meer software beschikbaar, maar men moet zich de vraag stellen of de software ook geschikt is voor de breakbulksector.”

“Met een Terminal Operating System zoals de software iTOS van iOnLogistics, beschik je te allen tijde over accurate informatie met betrekking tot de voorraad: welke goederen aanwezig zijn, de hoeveelheid, specifieke locatie, uitgevoerde operaties, en het traject dat de goederen hebben afgelegd. Het informeren van klanten is met dit systeem dus zeer eenvoudig, zeker door de automatische berichten die verstuurd kunnen worden.”

“Het is essentieel om ook op de hoogte te zijn van eventuele gevaarlijke goederen, aangezien deze niet zomaar op elke plek in het magazijn mogen staan. Een fout op dit gebied kan aanzienlijke gevolgen hebben en leidt tot complexe situaties. Zelfs voor de periode van magazijnverhuur (warehouse rent) is het cruciaal om te beschikken over de juiste gegevens. Vervolgens kunnen orders automatisch ingegeven worden door EDI waardoor er geen manuele tussenkomst meer nodig is.”

“Goed gestroomlijnde processen zijn anno 2023 een absolute noodzaak voor elk onderneming die met logistieke processen te maken krijgt, wil ze rendabel, efficiënt en productief zijn, ook in de breakbulksector”, besluit Van Gucht.

iOnLogistics helpt logistieke bedrijven in breakbulk digitaliseren – Flows

iOnLogistics helpt logistieke bedrijven in breakbulk digitaliseren

Flowsmagazine, Warehousing
Koen Dejaeger
"Goed gestroomlijnde processen absolute noodzaak voor elke onderneming"
“Goed gestroomlijnde processen absolute noodzaak voor elke onderneming” © iOnLogistics

In ons meest recente Flowsmagazine belichten we het thema breakbulk. Het woord digitalisering is niet meer weg te denken, maar toch lijkt digitalisering bij op- en overslaan van breakbulk vaak nog problematisch. Een gemiste kans vinden ze bij iOnLogistics. Een gesprek met Yentl Van Gucht, businessdeveloper bij iOnLogistics.

De softwareontwikkelaar uit Temse licht toe hoe meer digitalisering kan bijdragen aan de transitie in de logistieke wereld. “Digitalisering is belangrijk omdat er tal van activiteiten zijn die manueel gebeuren of niet met het juiste systeem, en zo verlies je veel tijd en vergroot het risico op fouten”, zegt Yentl Van Gucht, business developer bij iOnLogistics.

Het bedrijf iOnLogistics ontwikkelt een Terminal Operating System (iTOS) voor terminals en 3PL/4PL verladers om te automatiseren en zo de stap te zetten naar meer efficiëntie en productiviteit. “Om dit te verwezenlijken, moet je de sector door en door kennen. De meeste teamleden van iOnLogistics kunnen terugblikken op 20 tot 30 jaar ervaring in de logistieke sector. Sterker nog: ze bouwden in het verleden mee aan software voor op- en overslagbedrijven in bulk en breakbulk. Terminals en 3PL/4PL verladers plukken de vruchten van de aanwezige knowhow.”

Het bedrijf is dan ook goed geplaatst om zijn licht te laten schijnen op de digitalisering in de breakbulk sector. “Er zijn nog veel mogelijkheden voor bedrijven om verder te optimaliseren die vandaag nog niet benut worden.”

Stap voor stap de weg naar digitalisering op te gaan, is volgens iOnLogistics de meest effectieve strategie, beginnend met eenvoudige processen. “Veel processen, zoals het invoeren van orders in een systeem, worden vandaag nog steeds bijgehouden in Excel of manueel ingevoerd in een systeem. Dit zorgt voor een aanzienlijke werklast en vergroot het risico op dubbele invoer en fouten”, licht Van Gucht toe.

Klanten

“Ook het informeren van klanten vormt voor veel terminals een uitdaging. Klanten ontvangen graag updates over het lossen, laden of vertrekken van hun goederen op de terminal, evenals informatie over de huidige voorraadstatus. Om dergelijke updates te verschaffen is het van belang voor een terminal om een nauwkeurig en helder overzicht te hebben van de uitgevoerde en lopende activiteiten en de voorraad”, zegt Van Gucht.

Zelfs het correct uitvoeren van leveringen is niet altijd vanzelfsprekend. “Dat is al vervelend bij kleine pakketjes, maar bij ladingen van breakbulk is dat zelfs problematisch omwille van de kost en hinder dat dit teweegbrengt. Denk bijvoorbeeld aan papierrollen die beschikbaar zijn in verschillende diktes. Als er een verkeerde dikte wordt geladen is de levering foutief en volgen de problemen vanzelf.”

Dergelijke activiteiten lijken dus eenvoudig, maar blijken in de praktijk vaak nog niet optimaal te verlopen. Een eerste stap hierin, volgens iOnLogistics, is te kiezen voor een systeem dat alle administratieve, operationele en financiële processen vanuit één centrale plaats gaat stroomlijnen. Vervolgens is het essentieel om een systeem te selecteren dat specifiek geschikt is voor breakbulkactiviteiten.

Info over voorraad

“Op de markt zijn er veel softwaresystemen aanwezig, maar slechts weinige zijn geschikt voor breakbulk”, zegt Yentl Van Gucht. “De e-commerce sector is bijvoorbeeld veel groter en dus is er meer software beschikbaar, maar men moet zich de vraag stellen of de software ook geschikt is voor de breakbulksector.”

“Met een Terminal Operating System zoals de software iTOS van iOnLogistics, beschik je te allen tijde over accurate informatie met betrekking tot de voorraad: welke goederen aanwezig zijn, de hoeveelheid, specifieke locatie, uitgevoerde operaties, en het traject dat de goederen hebben afgelegd. Het informeren van klanten is met dit systeem dus zeer eenvoudig, zeker door de automatische berichten die verstuurd kunnen worden.”

“Het is essentieel om ook op de hoogte te zijn van eventuele gevaarlijke goederen, aangezien deze niet zomaar op elke plek in het magazijn mogen staan. Een fout op dit gebied kan aanzienlijke gevolgen hebben en leidt tot complexe situaties. Zelfs voor de periode van magazijnverhuur (warehouse rent) is het cruciaal om te beschikken over de juiste gegevens. Vervolgens kunnen orders automatisch ingegeven worden door EDI waardoor er geen manuele tussenkomst meer nodig is.”

“Goed gestroomlijnde processen zijn anno 2023 een absolute noodzaak voor elk onderneming die met logistieke processen te maken krijgt, wil ze rendabel, efficiënt en productief zijn, ook in de breakbulksector”, besluit Van Gucht.