MPET, Wallenius, Albertkanaal, zelfrijdende truck, hoogspanning, drugs

Kort, Varia
Bart Meyvis
20220609 Zelfrijzende truck
Zelfrijzende truck © Waymo

Verzet hoogspanningslijn Ventilus is niet redelijk volgens Jacques Vandermeiren, op de Canadaterminal van Wallenius mag alleen nog de nieuwe parking gebruikt, er komen veel zonnepanelen in de Gentse haven en zes gearresteerden in dossier Sky ECC.

WALLENIUS WILHELMSEN –

Een gewaarschuwd man of vrouw is er twee waard: vanaf morgen – vrijdag 10 juni – mogen havenarbeiders op de Canadaterminal van Wallenius Wilhelmsen Solutions in Zeebrugge alleen nog de nieuwe parking gebruiken. Voertuigen die toch op de oude parking naast de gate staan, zullen weggetakeld worden. De nieuwe parking is ruimer, ligt vlak tegen de Alfred Ronsestraat en dichter bij de gebouwen, en beschikt over stallingen voor fietsen en motorfietsen. (RJ)

ZONNEPANELEN –

Op de loodsen van de Lemahieu Groep aan de Rigakaai in de Gentse haven worden 15.000 zonnepanelen geplaatst, goed voor 7.000 megawattuur per jaar of het stroomverbruik van 2.000 gezinnen. Het gaat om de derde grootste zonne-installatie op Gents grondgebied. De Stad Gent zal de opgewekte stroom al zeker voor vijftien jaar integraal afnemen voor gebruik in eigen gebouwen. (YDS) 

ALBERTKANAAL –

Vrijdagavond starten de werken voor de verhoging van de Kempische brug over het Albertkanaal in Hasselt. Volgens De Vlaamse Waterweg gaat het om het drukste verkeerspunt van Limburg met dagelijks tienduizenden auto’s en vrachtwagens. Er wordt dan ook grote verkeershinder verwacht vanaf 10 juni tot 19 september. Vanaf vrijdagavond moet alle verkeer over één brughelft. Er zijn alternatieve routes. Verkeer uit Noord-Limburg kan in Houthalen-Helchteren de E314 nemen richting Lummen om via de E313 naar Hasselt te rijden. Verkeer uit Oost-Limburg rijdt via de Westerring (N76) en de Boudewijnlaan/Universiteitslaan richting Hasselt. Van 1 tot 15 augustus wordt ook de aansluiting van de Genkersteenweg afgesloten voor alle verkeer. (KH)

VENTILUS –

CEO van Port of Antwerp-Bruges, Jacques Vandermeiren, vindt het “niet meer redelijk” dat buurtbewoners zich blijven verzetten tegen de aanleg van de nieuwe bovengrondse hoogspanningslijn Ventilus nu het Amerikaanse Plug Power 300 miljoen euro investeert in een groenewaterstoffabriek in de Antwerpse haven. Ventilus moet groene stroom van nieuwe windmolenparken op zee naar onder andere de toekomstige groenewaterstoffabriek transporteren. Buurtbewoners verzetten zich tegen het bovengrondse traject dat werd uitgetekend en eisen dat de hoogspanning ondergronds wordt aangelegd, tegen het advies van de experten in. De buurtbewoners dreigen met een juridische procedureslag. (BM)

UBER –

Uber Freight en Waymo, zusterbedrijf van Google, slaan de handen in elkaar om de ontwikkeling van zelfrijdende vrachtwagens te versnellen. De samenwerking is opmerkelijk, want tot begin dit jaar waren beide bedrijven nog in een juridische strijd verwikkeld rond gestolen bedrijfsgeheimen. De technologie voor autonoom rijdende trucks van Waymo zal gecombineerd worden met het platform waarmee Uber vrachtwagenchauffeurs koppelt aan verladers. De bedrijven maakten ook bekend dat ze zullen werken aan een dienst die een snelle overgang tussen autonome systemen en menselijke chauffeurs moet mogelijk maken. (YDS) 

DRUGS – 

Op woensdag 8 juni 2022 zijn zes verdachten gearresteerd door de federale gerechtelijke politie die minstens 16 ton cocaïne via de Antwerpse haven zouden hebben ingevoerd in opdracht van Othman El B. Dat is de vermeende drugscrimineel die in Dubai resideert. De bende zou gebruik hebben gemaakt van verborgen ruimtes in auto’s en appartementen om de coke te verstoppen. De smokkel, die in 2020 zou hebben plaatsgevonden, kwam mee aan het licht dankzij gekraakte berichten van Sky ECC. De drugs hebben een groothandelswaarde van 400 miljoen euro. (JD/Belga)

ZWANKENDAMMEBRUG –

In Zeebrugge wordt vandaag – donderdag 9 juni – het draaibaar middenstuk van de Zwankendammebrug verwijderd. Die smalle dienstbrug voor het shunten van nieuwe wagens over het Verbindingsdok, verloor eind mei zijn functie door het inhuldigen van de nieuwe Verbindingsbrug. Die is twee rijvakken breed en kan transporten tot 500 ton dragen. Het middenstuk van de Zwankendammebrug wordt weggevaren voor de sloop. De vaste constructies aan beide oevers worden gedurende vier weken in augustus weggenomen. (RJ)

MPET – 

De Antwerpse terminaloperator MPET maakte een aftermovie van de pensioenviering van in totaal veertig collega’s, waaronder zowel havenarbeiders als operationeel bedienden. Voor hun bewezen diensten vormde MPET een indrukwekkende erehaag. De video van de viering met reacties van de gepensioneerden kunt u hier bekijken. (JD)