PSA, DEME, Liege Airport, Daimler, Verbindingsbrug en Beverentunnel

Kort, Varia
Julie Desmet
'Artevelde' van DEME
‘Artevelde’ van DEME © Henk Claeys

De Verbindingsbrug in Zeebrugge wordt ingehuldigd, AirBridgeCargo sluit zijn Europese hub op Liege Airport, PSA en ONE werken samen aan het recycleren van koelgas en de Beverentunnel gaat komend weekend in de richting van Nederland dicht. 

PSA – 

PSA en Ocean Network Express (ONE) werken samen aan het terugwinnen en recycleren van koelgas uit koelcontainers (reefers). Het recycleren van koelgas bespaart ongeveer 4.000 kg koolstofuitstoot per koelcontainer, wat overeenkomt met de uitstoot van een auto met een normale verbrandingsmotor gedurende bijna een jaar. Het gas wordt tijdens onderhouds- en reparatiewerkzaamheden teruggewonnen, gereinigd, verwerkt en gecertificeerd voordat het wordt hergebruikt. “Vorige maand heeft ONE de kwaliteit van het teruggewonnen koelgas gevalideerd en zal PSA de eerste klant zijn die het zal gebruiken voor zijn reeferreparaties in PSA”, aldus PSA. (BM)

VERBINDINGSBRUG – 

Met een volks feest wordt zondag 22 mei de Verbindingsbrug in de achterhaven van Zeebrugge ingehuldigd. Iedereen mag de nieuwe connectie over het Verbindingsdok infietsen ‘zij aan zij’ met Dirk De fauw, burgemeester en ondervoorzitter van Port of Antwerp-Bruges, en chief operations officer Rob Smeets. De Verbindingsbrug is met 400 meter de langste beweegbare brug van Europa. Iedereen is om 14.00 uur welkom, maar Port of Antwerp-Bruges vraagt om vooraf te registreren op de website, zodat voldoende gratis traktaties voorzien kunnen worden. (RJ)

DEME – 

In december 2021 kondigde de bouwgroep CFE, 100% aandeelhouder van DEME, aan dat de groep zou opgesplitst worden in twee afzonderlijke beursgenoteerde bedrijven. Het gaat enerzijds om de industriële groep CFE en anderzijds om baggergroep en marine-engineeringgroep DEME. De operatie zou tegen deze zomer rond moeten zijn. Volgens De Tijd zit de operatie op schema en is de aparte beursnotering voorzien op 30 juni 2022. De dag voordien moeten de aandeelhouders het licht op groen zetten. Dankzij de operatie zal DEME zijn leidende positie op het vlak van maritieme diensten voor de offshore windindustrie wereldwijd meer onder de aandacht kunnen brengen van de financiële markten. (KH)

AIRBRIDGECARGO – 

De Russische cargomaatschappij AirBridgeCargo (ABC) sluit zijn Europese hub op Liege Airport. In maart 2022 had AirBridgeCargo al alle vluchten gestaakt ten gevolge van de sancties tegen Rusland. Liege Airport verwerkt zo’n 95.000 ton per jaar in opdracht van AirBridgeCargo. De vestigingen op Schiphol, Frankfurt en Milaan Malpensa worden afgeslankt. (MDV)

DAIMLER TRUCK –

Vrachtwagenconstructeur Daimler Truck is 2022 positief gestart. Met 109.000 eenheden heeft de onderneming haar verkoop tijdens het eerste kwartaal van 2022 duidelijk zien stijgen in vergelijking met 2021. Toen werden in het eerste kwartaal 101.000 vrachtwagens verkocht: een stijging met 8%. Ondanks de blijvende flessenhalzen in de bevoorrading kon Daimler Truck zijn voordeel doen met de grote vraag in het eerste kwartaal. De vrachtwagenbouwer noteert een stijging van de groepsomzet met 17% tot 10,6 miljard, in vergelijking met 9 miljard in het eerste kwartaal van 2021. Het bedrijf schrijft de stijging onder meer toe aan de verkoop van tweedehandsvoertuigen en de dienst na verkoop. (YDS)  

BEVERENTUNNEL – 

Het komende weekend is de Beverentunnel afgesloten in de richting van Nederland van vrijdagavond 20 mei om 20.00 uur tot maandagochtend 23 mei om 5.30 uur. Ook de twee komende weekends van vrijdag 27 tot maandagochtend 30 mei en van vrijdag 3 tot maandagochtend 6 juni is dat het geval. Tijdens de weekendafsluitingen volgt het verkeer op de R2 richting Nederland een omleiding (route ‘U’) via afrit 10 Waaslandhaven-Zuid, Steenlandlaan, Kallosluis, Oudedijk en oprit 11 Waaslandhaven-Noord (waarna het door de Liefkenshoektoltunnel kan voortrijden naar het noorden). (YDS)