Foto’s haven, ACB, meer cargo, Montea, Dynalogic, Kombiverkehr

Kort, Varia
Julie Desmet
20220211 River Cleanup
Zuhal Demir © River Cleanup

1 miljoen kilogram plastic weegt evenveel als MAS, het vrachtvervoer op Brussels Airport steeg in januari met 4%, Movianto opent een nieuw warehouse in Weert en naar aanleiding van 50 jaar Waaslandhaven vindt een fototentoonstelling plaats.

BRUSSELS AIRPORT –

De eerste weken van januari 2022 waren bijzonder druk voor Brussels Airport door de ontregeling van de wereldwijde toeleveringsketens van goederen. Het vrachtvervoer op Brussels Airport steeg in januari met 4% ten opzichte van januari 2021 en met 10% ten opzichte van januari 2019, voor de coronacrisis. Zowel het volvrachtsegment (+24%) als het vrachtvervoer aan boord (51%) zagen een stijging. De expresdiensten kenden een daling van 25%, terwijl de getruckte luchtvracht een terugval in volume zag van 8%. Azië blijft wat volume betreft de belangrijkste regio, gevolgd door Amerika. (MDV)

AIR CARGO BELGIUM – 

Tijdens de digitale nieuwjaarsreceptie van Air Cargo Belgium toostten directeur Geert Keirens en voorzitter David Bellon van ACB op een uitstekend 2021, met onder meer een sterke stijging van de volumes. Sleutelwoord voor 2022 is digitalisering, waarbij onder meer de 100% uitrol van de Digital Green Lane op de agenda staat. De vier prioriteiten voor dit jaar zijn digitalisering, hr en rekrutering, duurzaamheid en operational excellence. (MDV)

1 MILJOEN – 

De Belgische ngo River Cleanup heeft de laatste symbolische kilo van 1 miljoen kilogram plastic ingezameld ter hoogte van de nieuwe circulaire Blue Gate site in Antwerpen. Fait divers: 1 miljoen kilogram afval is bijna even zwaar als het volledige MAS in Antwerpen. De mijlpaal werd gevierd tijdens het River Cleanup Impact Event samen met Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir (zie foto). “We willen tegen 2025 voorkomen dat er 100 miljoen kg plastic onze oceanen bereikt. We doen dat met wereldwijde opruimacties langs rivieren, door mensen te sensibiliseren en organisaties te transformeren. De enige manier om dat doel te realiseren, is door allemaal samen actie te nemen”, stelt Thomas de Groote, oprichter van River Cleanup. (JD)

KOMBIVERKEHR – 

De Duitse gecombineerd-vervoeroperator Kombiverkehr heeft in 2021 in totaal 937.959 vrachtwageneenheden – het equivalent van 1,88 miljoen teu – vervoerd via het spoor. Dat is een stijging met 9,3% in vergelijking met 2020. De groei situeerde zich op alle routes. Het internationale verkeer groeide met 8,5% tot 663.949 vervoerde eenheden. In het nationale verkeer steeg het aantal eenheden met 15,4% tot 190.521 eenheden. Van en naar de Duitse Oostzeehavens werden 83.486 vrachtwageneenheden (+3,2%) vervoerd per spoor. Kombiverkehr biedt vanuit de haven van Gent een verbinding aan naar Noord-Italië en werkt in de haven van Antwerpen samen met Hupac op een aantal bestemmingen. (KH)

MONTEA – 

Logistiek vastgoedontwikkelaar Montea heeft in 2021 een investeringsvolume van 333 miljoen euro geïdentificeerd. Daarvan werd 173 miljoen euro gerealiseerd en is 160 miljoen in uitvoering. Daarmee is al een groot deel van het Track’24-groeiplan voor de periode 2021-2024 gerealiseerd. De reële waarde van de vastgoedportefeuille steeg naar 1,7 miljard euro. De bezettingsgraad bedroeg eind vorig jaar 99,7%. Montea zette in 2021 vaste voet op Duitse bodem met onder meer twee herontwikkelingsprojecten in Mannheim en Leverkusen. In België sloot het bedrijf een structurele samenwerking met Cordeel voor de ontwikkeling van 420.000 m² in Tongeren, Vilvoorde en Zele. Voor 2022 mikt de groep op een investeringsvolume van 250 miljoen euro. (KH)

DYNALOGIC –

WDP bouwt voor bpost-dochter Dynalogic een nieuw distributiecentrum in Amsterdam. Dynalogic is ook actief in België en is gespecialiseerd in gepersonaliseerde leveringen zoals XXL-zendingen en tweemansleveringen. Het nieuwe distributiecentrum zal eind 2022 in gebruik genomen worden en op termijn de bestaande locatie in Woerden vervangen. (YDS) 

WAASLANDHAVEN – 

Naar aanleiding van 50 jaar Waaslandhaven (1971-2021) vindt in Erfgoedhuis Hof ter Welle van zondag 13 februari tot en met 27 maart 2022 een fototentoonstelling plaats. Aan de hand van vijftig foto’s en plannen wordt getoond welke maatschappelijke en technologische evolutie de haven op de linkeroever van de Schelde de voorbije vijftig jaar heeft doorgemaakt. Meer info vindt u hier. (JD) 

MOVIANTO – 

Movianto opent in februari 2022 een nieuw warehouse in het Nederlandse Weert. De logistieke dienstverlener uit Nederland is gespecialiseerd in zowel nationale als internationale healthcare-warehousing en -distributie. Een van zijn meest recente opdrachten was het nationale logistieke beheer van COVID-19-vaccins in opdracht van de Nederlandse gezondheidsautoriteiten. Met het nieuwe magazijn gaat Movianto van 23.000 naar 34.000 pallets.(YDS)