Transporteurs: “Bevriezing accijnzen kaakslag voor sector wegvervoer”

Nieuws, Transport
Yannick De Spiegeleir
20220718 Stockbeeld diesel tanken
Diesel tanken © David Roumanet via Pixabay

De beslissing van de federale regering om de accijnsteruggave van de professionele diesel aan te houden tot eind dit jaar, komt hard aan in de transportsector. “De regering is zo deels mee de oorzaak van de prijsverhoging van transport”, klinkt het.

In maart besliste de federale regering door de hoge diesel- en benzineprijzen, om de accijnzen aan de pomp minstens tot en met 1 oktober te verlagen. Recent werd beslist om de accijnzen al zeker tot het eind van dit jaar te bevriezen. Voor de transportsector is die beslissing geen goede zaak, want het beperkt de accijnsteruggave van de professionele diesel met bijna twee derde: van 226 euro per 1.000 liter naar 82 euro per 1.000 liter.

Doorrekenen

De verzamelde beroepsfederaties Febetra, TLV en UPTR gingen meermaals bij verschillende federale kabinetten aankloppen om de verzuchtingen van de sector aan te kaarten, maar zonder succes. “De beslissing komt aan als een slag in het gezicht”, reageert Lode Verkinderen, directeur van Transport en Logistiek Vlaanderen (TLV). “We hebben maanden aan een stuk aangedrongen om de accijnsteruggave via de professionele diesel volop te herinvoeren én een inspanning voor wie op gas rijdt. De boodschap blijft voor onze sector om de hoge diesel- en gasprijzen volledig en aanhoudend door te rekenen.”

Dat bevestigt ook Isabelle De Maegt, woordvoerder van Febetra. “Vervoerders hebben geen andere keuze dan door te rekenen aan de klant. Door niet te luisteren naar de verzuchtingen van de sector is de federale regering deels zelf de oorzaak van de prijsverhoging van transport.”

Transporteurs: “Bevriezing accijnzen kaakslag voor sector wegvervoer” – Flows

Transporteurs: “Bevriezing accijnzen kaakslag voor sector wegvervoer”

Nieuws, Wegtransport
Yannick De Spiegeleir
20220718 Stockbeeld diesel tanken
Diesel tanken © David Roumanet via Pixabay

De beslissing van de federale regering om de accijnsteruggave van de professionele diesel aan te houden tot eind dit jaar, komt hard aan in de transportsector. “De regering is zo deels mee de oorzaak van de prijsverhoging van transport”, klinkt het.

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT 171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.