Tien jaar omrijden via Noorderlaan door sluiting opritten R1 Merksem

Nieuws, Transport
Koen Heinen
Een schets van de nieuwe verkeerssituatie ter hoogte van het op- en afrittencomplex Merksem
Een schets van de nieuwe verkeerssituatie ter hoogte van het op- en afrittencomplex Merksem © Lantis

Voor de start van de Oosterweelwerken langs de R1 in Merksem gaan vanaf maandag 18 oktober de opritten van het complex Merksem richting Nederland voor tien jaar dicht. Het verkeer moet omrijden via de Noorderlaan naar het complex Ekeren.

Op 25 oktober starten kapwerken in de bermen langs de R1 maar een week eerder al, op 18 oktober, gaan beide opritten van het complex Merksem richting Nederland dicht. Het wegverkeer kan vanaf die datum van de Groenendaallaan de ring niet meer op richting Stabroek (A12) of Kleine Bareel (E19). Er is een omleiding via de Noorderlaan naar het complex Ekeren waar het verkeer de snelweg op kan richting A12 en E19. De nieuwe verkeerssituatie geldt tot 2030.

Masurebrug

Aan beide zijden van de Burgemeester Jozef Masurebrug in Merksem komen belangrijke werftoegangen. Om gevaarlijke situaties te vermijden, wijzigt de verkeerssituatie op de brug tussen het kruispunt Wulpstraat/Victor Govaerslaan en het kruispunt Vancouverstraat/Havanastraat. Het verkeer komt er op 1 rijstrook in elke richting en het werfverkeer op een afzonderlijk, afgescheiden rijstrook. Ook deze nieuwe situatie geldt tot 2030.

Minder hinder maatregelen

Bouwheer Lantis voorziet een pakket aan minder-hindermaatregelen om de omliggende buurten bereikbaar en leefbaar te houden. Zo openen op 1 december de nieuwe park & ride-torens van Luchtbal en Merksem hun deuren. Er komt ook een elektrisch deelfietsensysteem en enkele belangrijke fietsassen tussen Ekeren, Merksem en de haven worden verbeterd. De wijken langs de ring krijgen geluids- en zichtschermen.

Werken

Bij de Oosterweelwerken in Merksem moet onder meer het viaduct van de R1 plaatsmaken voor een ingesleufde, dieperliggende ring die deels overkapt wordt. Op de vrijgekomen ruimte komen nieuwe parken voor extra groen. Ter hoogte van de Groenendaallaan komt een overkapping van 850 meter lang waarop het Ringpark Groenendaal komt. Het op- en afrittencomplex Merksem wordt heraangelegd en conflictvrij gemaakt.

Koen Heinen