Euroports Inland Terminals behandelt afval overstromingen via waterweg

Nieuws, Transport
Koen Heinen
De terminal van Euroports in Wandre
De terminal van Euroports in Wandre © Euroports Inland Terminals

In Wallonië is gestart met het afvoeren van de bergen afval die zijn overgebleven na de overstromingen van juli. Euroports Inland Terminals (EIT) helpt met het behandelen van zo’n 135.000 ton afval voor de trieercentra via de binnenvaart.

Een groot deel van het afval van de overstromingen werd gedeponeerd op drie grote afvalcentra. Volgens RTL Info is het afvalcentrum in Wandre het eerste dat nu geledigd wordt. Daarnaast is er ook nog een ongebruikt stuk snelweg van 8 kilometer dat in een volgende fase van het daar gedeponeerde afval moet verlost worden.

Binnenvaart

Op het afvalpark in Wandre ligt 35.000 ton afval. Met een honderdtal vrachtwagens kan dagelijks 2.000 ton afval afgevoerd worden. Om alles voor het eind van deze maand weg te krijgen, worden binnenschepen ingezet. In de komende weken zal in totaal 135.000 ton van de verschillende afvalcentra via een van de terminals van Euroports Inland Terminals in de regio afgevoerd worden naar de trieercentra in de buurt.

Recyclage

Volgens het bedrijf Spaque, dat gespecialiseerd is in de reiniging van vervuilde grond, kan 60 tot 70% van het afval gerecycleerd worden. Een deel kan gebruikt worden voor energieproductie, terwijl plastics, metalen en hout kunnen hergebruikt worden.

Koen Heinen