Volta showt elektrische truck eind 2021 aan vervoerders in Benelux

Nieuws, Transport
Philippe Van Dooren
Prototype Volta Zero
Prototype Volta Zero © Volta Trucks

De start-up Volta Trucks is van plan om eind 2022 de serieproductie te beginnen van zijn distributietruck Volta Zero. Inmiddels draait de marketingmolen op volle toeren. De truck wordt nog dit jaar fysiek aan de vervoerders in de Benelux voorgesteld.

Volta Trucks onthulde een klein jaar geleden een rijdend demovoertuig. “Hoewel het voor 95% visueel accuraat is, is de technologie ‘onder de huid’ niet die welke we zullen gebruiken. We hebben wat componenten bij elkaar gebracht zodat het voertuig aan geringe snelheid kan rijden. Zo kunnen potentiële klanten zich de truck en de mogelijkheden beter inbeelden dan met een powerpoint”, zegt chief communication officer Duncan Forrester.

Deze demotruck wekte interesse bij veel vervoerders. Ook in België sloeg hij aan: VDP wil er zo’n vijftien van bestellen.

Eerste ‘echte’ prototype

“Nu zijn we gestart met het testen van een eerste prototype met de ‘echte’ motoren, batterijen, aandrijflijn, suspensie enzovoort. De tests zijn bedoeld om die componenten te valideren in allerlei omstandigheden. Vandaar dat er nog geen cabine of opbouw is gemonteerd op het prototype (zie foto). Tegen het einde van dit jaar rijdt er dan een volwaardig prototype met opbouw. Medio 2022 zullen vijftien à twintig testvoertuigen meedraaien in de dagdagelijkse operaties van een aantal vervoerders. In een proces van cocreatie zal het concept verfijnd worden”, zegt hij.

De serieproductie van de eerste ‘customer specified’ trucks start normaal gezien in december 2022.

Benelux

Volta Trucks is ambitious: tegen 2025 wil de start-up maar liefst 27.000 trucks aan de man brengen. Parallel met de ontwikkeling die dus nog volop aan de gang is, is de commercialisering daarom al gestart. Roadshows hadden al plaats in Parijs en Londen – de eerste kernmarkten voor de Volta Zero – en enkele andere grote markten. Nog voor het einde van dit jaar zullen we de truck aan de vervoerders in de Benelux tonen, om in de loop van 2023 de eerste leveringen te doen.

Philippe Van Dooren