H.Essers met spoorshuttle van Genk rechtstreeks naar Duisburg

Nieuws, Transport
Koen Heinen
H.Essers Genk-Trieste
H.Essers Genk-Trieste © H.Essers

Logistiek dienstverlener H.Essers heeft sinds kort een rechtstreekse spoorshuttle driemaal per week naar Duisburg in samenwerking met Duisport. Van daaruit is er een aansluiting naar Polen, de Baltische staten, Rusland en China.

In mei vorig jaar kondigde H.Essers aan dat het een oplossing had voor het transport van temperatuurgecontroleerde embargogoederen via Rusland naar China. Die treinen vertrokken toen nog vanuit Duisburg, maar het was de bedoeling om op termijn rechtstreekse treinen vanuit Genk naar Duisburg te laten rijden. Die rechtstreekse spoorshuttle is nu een feit. Voorlopig gaat het om drie treinen per week maar op termijn wordt naar een dagelijkse verbinding gestreefd. Met de spoorverbinding focust de logistieke dienstverlener voornamelijk op de strategische segmenten farma en chemie.

“Duisburg is een belangrijk spoorknooppunt voor China. Met deze rechtstreekse verbinding versterken we de positie van Genk als Europese hub voor intermodale verbindingen. Daarnaast is het een nieuwe stap in onze synchromodale ontwikkeling. We hebben onze eigen Railport en binnenkort ook een eigen binnenvaartterminal met Port of Limburg, waardoor we nog beter en flexibeler zullen kunnen schakelen”, zegt Bob Van Steenweghen van H.Essers.

Shuttle

De spoorshuttle vertrekt ’s nachts uit Genk richting Duisburg en is de volgende ochtend al terug in Genk. Vanuit Duisburg zijn er spoormogelijkheden naar Polen, de Baltische staten, Rusland en China.

Naast goederen die via Duisburg richting noorden en oosten vertrekken, wil H.Essers ook in de omgekeerde richting goederen via Genk naar het zuiden transporteren.

Koen Heinen