Tesla start productie van 100% elektrische truck ‘Semi’

Nieuws, Transport
Yannick De Spiegeleir
Tesla Semi
Tesla Semi © Tesla

Na enkele jaren vertraging zal Tesla eindelijk beginnen met de productie van zijn volledig elektrische vrachtwagen: de Tesla Semi. Dat meldt de gezaghebbende website Electrek.

De Tesla Semi, een combinatie van een trekker en oplegger, is een vrachtwagen van de zwaarste gewichtsklasse voor lange afstanden. De elektrische truck werd door Tesla’s topman Elon Musk met veel poeha aangekondigd in 2017. De productie zou toen starten in 2019. Vorige zomer nog kondigde Musk in een memo aan dat “het tijd was” om met de massaproductie van de Semi te beginnen, maar nu lijkt de zaak écht in een stroomversnelling te komen.

Assemblagelijn

In maart meldde Electrek dat Tesla een productielijn voor de Tesla Semi aan het bouwen was in een nieuw gebouw in de buurt van Gigafactory Nevada. De ambitie van Tesla was om tegen het einde van het jaar vijf elektrische vrachtwagens ‘Semi’ per week te produceren. Nu kwam de nieuwswebsite via haar bronnen te weten dat de productielijn voor de aandrijfas klaar is en dat de algemene assemblagelijn een laatste test ondergaat voor de productie effectief wordt opgestart.

Aartsrivaal Nikola

Tesla voert een nek-aan-nekrace uit met aartsrivaal Nikola. Die constructeur wil tegen 2022 de Nikola Tre op de markt brengen: een elektrische truck die, in tegenstelling tot de batterijen van de Tesla Semi, zal worden aangedreven door brandcellen op waterstof. Het heeft daarvoor deze zomer al productietests uitgevoerd in de fabriek van IVECO in Ulm (Duitsland).

Yannick De Spiegeleir