FedEx schroeft ontslagen in Luik met driekwart terug

Nieuws, Transport
Philippe Van Dooren
FedEx TNT Liege Airport
FedEx TNT Liege Airport © Liege Airport

FedEx heeft met de sociale partners een akkoord bereikt over een aangepast plan voor de hub op Liege Airport. Het aantal ontslagen wordt beperkt tot 157, terwijl er eerder sprake was van 671 ontslagen. En de volumes worden verhoogd.

Op 19 januari kondigde de directie van FedEx aan dat de luchthaven Parijs-Charles De Gaulle haar belangrijkste hub in Europa wordt. Hierdoor zou Luik een secundaire luchthaven worden in het netwerk. Daarbij zouden 671 werknemers hun job verliezen en zouden de arbeidsvoorwaarden van 861 personeelsleden wijzigen. Die operatie was opgezet om de grootte van het netwerk te herzien en de integratie van TNT Express te finaliseren, dat in 2016 door de Amerikaanse groep werd overgenomen.

Driekwart minder ontslagen

“Na een periode van constructieve besprekingen hebben we een overeenstemming bereikt over een plan dat de gevolgen tot een minimum beperkt en tegelijkertijd het concurrentievermogen van het geïntegreerde luchtnetwerk van FedEx in Europa in stand houdt”, zegt FedEx in een persbericht. Volgens Anne-Marie Dierckx, van de christelijke vakbond CNE/CSC, kwamen de directie en de bonden sinds januari om de twee weken samen. Daarbij maakten de bonden alternatieve voorstellen.

Dat heeft dus geleid tot een vermindering met driekwart van het aantal ontslagen. Ook de verminderde arbeidsvoorwaarden worden beperkt: 376 contracten worden naar beneden toe herzien, tegen 861 in het oorspronkelijke plan. Voor 335 personen is de herziening positief (tegenover 211 aanvankelijk).

Volumes verhogen

Volgens FedEx vallen er minder ontslagen omdat het beslist heeft om de volumes op Liege Airport te verhogen. “Het plan onderbouwt de essentiële rol die Luik daarin zal blijven spelen voor het geïntegreerde luchtnetwerk in Europa. De luchthaven zal een stabiel en essentieel onderdeel zijn van onze strategische infrastructuur in Europa, nu en in de toekomst”, klinkt het nog.

“Er zijn wel nog verschillende stappen te nemen voordat wij de transformatie van het netwerk in Luik kunnen doorvoeren. Na een zomerreces zullen de onderhandelingen beginnen met de sociale partners over een sociaal plan”, klinkt het bij FedEx. Volgens Dierckx zal het definitieve plan in maart 2022 van kracht zijn.

Philippe Van Dooren