Walden richt transporttak op: TransPharma International

Nieuws, Transport
Philippe Van Dooren
Truck TransPharma International
Truck TransPharma International © TransPharma International

De Franse farmalogistieker Walden Group heeft het bedrijf TransPharma International opgericht. Het specialiseert zich in internationaal transport over de weg en in zee- en luchtvracht. Het heeft vestigingen in vier landen, waaronder België.

Walden (vroeger gekend als EHDH) was tot nu toe vooral actief in logistiek en last-mileoplossingen (in België met Ciblex en EuroTransPharma). Met de overname van Movianto een jaar geleden kwam daar verandering in. Die groep was in het Verenigd Koninkrijk ook actief in het wegvervoer met Movianto Transport Solutions. Ook andere bedrijven van de groep zijn op kleinere schaal in het internationale wegtransport aanwezig. De verschillende activiteiten worden nu gebundeld in één entiteit: TransPharma International.

Primair wegvervoer

“Walden biedt one-stop-shopoplossingen aan in de sector van farma en gezondheidszorg. Dat gaat van opslag tot IT over toegevoegdewaardediensten, distributie tot bij de apotheker en transport. De nieuwe entiteit richt zich nu specifiek op ’primair’ wegvervoer – bijvoorbeeld tussen een fabriek en een distributiecentrum – en op wereldwijde freight forwarding”, zegt Andrea Siteur, commercieel directeur van TransPharma International.

De nieuwe onderneming heeft haar hoofdkwartier in Bedford (Verenigd Koninkrijk) en staat onder leiding van David Evans, de vroegere directeur Transport Solutions bij Movianto. Ze heeft ook vestigingen in Frankrijk, België (in Aalst, van waaruit Siteur werkt) en Nederland. TransPharma International beschikt over zo’n honderd vrachtwagens en honderd bestelwagens, die allemaal GDP-gecertificeerd zijn (Good Distribution Practices). Al het transportmaterieel is gekoeld. Daarnaast wordt ook een beroep gedaan op partners, die streng geauditeerd worden.

Ook douanediensten

“Wij werken voor farmaproducenten maar ook voor logistiekers en transporteurs. Wij voeren voor hen transporten uit op bepaalde ‘lanes’ die zij niet aanbieden en wij besteden ook transporten aan hen uit. Het gaat om volle vrachten (FTL), groepage (LTL) en kleine internationale zendingen. De dienstverlening omvat ook freight forwarding en douanediensten. Zo kunnen wij bijvoorbeeld medicijnen uit de VS inklaren en verder Europa inwaarts vervoeren of verdelen”, legt Siteur uit.

De taak van Siteur bestaat er onder meer in om de verschillende businessunits in Europa te verbinden en te ‘aligneren’. Op die manier krijgt de dienstverlening voor de producenten, die vaak in verschillende landen fabrieken hebben, overal één kwaliteitsprogramma, één systeem, één set KPI’s enzovoort. “Onze filosofie – think global, act local – vatten we zo samen: we werken ‘glocal’”, zegt ze nog.

Philippe Van Dooren