Binnenvaartschip breekt doormidden in Evergem (update)

Nieuws, Transport
Yannick De Spiegeleir
Binnenvaartschip zinkt in Evergem
Binnenvaartschip zinkt in Evergem © Ingezonden foto

Het binnenvaartschip ‘Renske’ is donderdagnamiddag doormidden geplooid op de Ringvaart tussen Gent en Evergem. Het met slib geladen schip zonk voor een deel tot op de bodem. Het verkeer op de Ringvaart is zeker tot zaterdagmiddag onderbroken.

Update 4 juni 13.45 uur

Doordat het scheepvaartverkeer gestremd is, liggen intussen al meer dan veertig boten te wachten. Volgens de Vlaamse Waterweg zal, als alles volgens plan verloopt, het verkeer zaterdagnamiddag hernemen. Het doel is om het schip terug drijvend te maken en naar de kant te brengen. Een kraan zal het schip dan uit het water halen. Om de opstopping zo adequaat mogelijk aan te pakken, zal de nabijgelegen sluis ook in de nacht van vrijdag op zaterdag bediend worden.

Het incident speelde zich donderdag af ter hoogte van de Westbekesluis in Evergem (ten noordwesten van Gent). Mogelijk was het bijna 80 meter lange schip verkeerd geladen. “De schippers konden veilig aan wal geraken, er is niemand gewond. Door het ongeval ligt het scheepvaartverkeer noodgedwongen stil. Voor het verkeer in het industriegebied is er een minimale omleiding via de Durmakker. We wensen de getroffen schippers veel sterkte toe”, klinkt het bij de gemeente Evergem. 

Het middelste gedeelte van het binnenvaartschip zonk tot op de bodem. De machinekamers bleven boven water. Het schip was onderweg naar Maasbracht in Nederland.

Yannick De Spiegeleir